Банкеръ Daily

Общество и политика

Иво Христов: Ако на тези избори БСП не победи, едва ли ще има следващи

Следващите избори ще се превърнат в някаква демократична бутафория, на която просто ще легитимираме назначенците на партията-държава ГЕРБ.  ГЕРБ се превръща в партия-държава, с чиято протекция се назначават чиновници, служители в общински администрации и практически се решават всички въпроси в държавата. БСП, единствена е в позицията да промени това статукво. Това предрече четвъртият в листата на социалистите Иво Христов пред БНТ.

Според него, ако БСП изгуби европейските избори, няма да има следващи. Той допълни, че в годините преди 1989 също е имало две партии и обществени организации, но това не означава, че е съществувал демократичен избор. Христов отрече спекулациите, че е "топлата връзка" между "Дондуков 2" и "Позитано 20". Той увери, че отношенията му с президента Радев са добри и го описа като "ценностна опозиция" на сегашната власт:

"Ако имаше (предателство спрямо Румен Радев от страна на Христов - б.р.), едва ли щях да бъда назначен за председател на стратегическия съвет на президента" и допълни, че няма намерение да се отмята от ангажиментите си към него.

Христов смята, че пренареждането на листата на партията от Националния съвет и включването на председателя на ПЕС Сергей Станишев означава, че "партийната демокрация в БСП функционира".

Относно скандала с апартаментите, според кандидата за евродепутат на БСП понятието "политическа отговорност в ГЕРБ е абсолютно размито" и като аргумент за това той изтъкна неподаването на оставка от страна на Боил Банов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във