Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Портних обеща да строи мостове, а не да издига стени

Кметът на Варна Иван Портних, новоизбраните кметове на райони и кметства и общинските съветници положиха клетва на първото заседание на местния парламента. Те тържествено се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната, във всичките си действия да се ръководят от интересите на варненци и да работят за тяхното благоденствие.

Церемонията откри временно изпълняващият длъжността кмет Пейчо Пейчев, след което новите избраници на Варна бяха приветствани от областния управител Стоян Пасев. Навръх празника на Св. Мина – Ден на християнското семейство, той връчи символите на властта – ключ и кметска огърлица, на Иван Портних.

„В началото на новия управленски мандат искам да пожелая на всички успешна работа, мъдрост и зрялост в политическите решения. Готов съм да продължим с реализацията на проектите във всички сфери на културно-икономическия живот –  градска инфраструктура, образование, култура, спорт, социална политика. Вярвам, че ще има конструктивност и диалогичност в нашата съвместна работа през следващите четири години”, обърна се към съветниците Портних. Преизбраният кмет допълни, че ще търси допирни точки със съветниците по всички важни за града теми, независимо от политическите пристрастия. “Очаквам от новия Общински съвет активност, критичност, диалогичност. И тъй като провеждаме тази сесия дни след 30-та годишнина от историческото падане на Берлинската стена, нека си пожелаем да търсим това, което ни обединява – да строим мостове, вместо да издигаме стени. Мотивиран съм да работим така, че варненци да се гордеят със своя град! На добър час!“, заяви Иван Портних.

Новите избраници получиха благословия за успешна работа от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, след което най-възрастният общински съветник за този мандат откри първото заседание на местния парламент с една единствена точка – избор на нов председател. След тайно гласуване и с подкрепата на 39 от съветниците досегашният председател на ОбС отново бе избран за пръв сред равни.

След местните избори във Варна ГЕРБ е първа политическа сила - Иван Портних спечели убедително кметската надпревара, а партията има най-голямо представителство в Общинския съвет. Кандидатите на ГЕРБ победиха и на балотажа в петте варненски района „Аспарухово”, „Владислав Варненчик”, „Младост” „Одесос” и „Приморски”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във