Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИВАН МИРОНОВ ПУСНА 2.8 МЛН. ДОЛАРА В ПОЩЕНСКАТА КУТИЯ КОРН

Нито едно крупно дело за икономически престъпления не е приключило, въобще не се е стигало до съд и всички престъпници са на свобода, заяви в парламента Светослав Лучников. Главният прокурор Иван Татарчев пък се почувства обиден и обясни, че не е възможно по тези дела следствието да бъде кратко. Факт е обаче, че вече трета година дела по банкови афери не могат да влязат в съдебните зали и да завършат с присъди.


Пловдивското дело за БАЛКАНБАНК, информацията за което гръмна през ноември 1997 г., бе прехвърлено в София по искане на Главна прокуратура. Досега обаче резултат по него няма. Предмет на разследване по делото са действията на бившите управители на банката Надежда Апостолова и Иван Миронов. Двамата бивши банкери може да отговарят за престъпления по служба при отпускане на необезпечени кредити в особено големи размери. На 13 декември 1994 г. Апостолова и Миронов предоставят необезпечен кредит от 1.8 млн. щ. долара на пловдивската фирма Корн ЕООД. По данни на информационната система Дакси, съдружници във въпросната фирма са Денис Бареков, Георги Георгиев и Ивайло Кантарджиев. Три месеца по-късно - на 19 април 1995 г., фирма Корн подава заявка за нов кредит, въпреки че първият не е погасен. Според информация от следствието лично Иван Миронов е участвал в подготовката на документите за заема и ден по-късно - на 20 април 1995 г., пловдивският клон на БАЛКАНБАНК предоставя на Корн още 1 млн. щ. долара. Така в разстояние само на три месеца Корн получава два кредита на обща стойност 2.8 млн. щ. долара, без каквото и да е обезпечение и без (поне формално) да е ясно за какво ще се използват средствата. Според полицията фирмата е изпълнила функциите на пощенска кутия. За по-голяма секретност аферите се осъществявали през клона на БАЛКАНБАНК в Пловдив, и то през главата на местното ръководството - директора й Георги Кюркчийски. Валутата е изнесена зад граница. Следствието тепърва изяснява в чии банкови сметки са прехвърлени парите. Корн ЕООД обаче не е единствената фирма, включена в играта и следователите предполагат, че в комбинацията са навързани и други дружества, както и други клонове на кредитната институция. От доклад на МВР става ясно, че в началото парите са били управлявани от България. Явно е, че 2.8 млн. щ. долара не са били усвоени от фирмата кредитополучател. Става въпрос за участие на Мултигруп - Украйна, с посредничеството на структурите на Мултигруп в Пловдив, заяви пред парламента синият депутат Велислав Величков.


Естествено двата кредита не са погасени и дават свой принос за поставянето на БАЛКАНБАНК под особен надзор на 23 септември 1996 година. Година по-късно - на 9 юни 1997 г., Корн ЕООД бе обявена в несъстоятелност. На 4 август същата година Софийски градски съд обяви фалита и на БАЛКАНБАНК. След това по сигнал на Националната служба за борба с организираната престъпност се прави проверка в Пловдив и с делото започва да се занимава следствената служба и районната прокуратура в Пловдив. Разработката и операцията по задържането на Надежда Апостолова са осъществени в пълна тайна. Апостолова е заключена в пловдивския арест още на 21 октомври 1997 г. с обвинение за длъжностни престъпления, но задържането й бе оповестено едва на 4 ноември. От следствието уточниха, че случаят е запазен в пълна секретност, тъй като се проучвали и други замесени в аферата с банковите трансфери от БАЛКАНБАНК. Апостолова веднага е поискала да бъде освободена под парична гаранция, но районната прокуратура й отказва. По случая са събрани много сериозни доказателства, твърдят следователите. Според народния представител Величков следствените и прокурорските органи в Пловдив са си свършили перфектно работата и са изготвили материалите за повдигане на обвинение. Точно тогава - през ноември 1997 г., обаче прокурор от Главна прокуратура иззема преписката от районната прокуратура. И в същия ден прекратява обвиненията срещу задържаната Надежда Апостолова. Тя е освободена от ареста поради липса на доказателства. Всички задържани по банковите дела са освободени и не е редно тази жена да престоява в ареста - обясни на журналистите освобождаването й главният прокурор Иван Татарчев.


Иван Миронов пък все още не е задържан. Никой не го и търси. Никой не знае и къде точно се намира бившият шеф на БАЛКАНБАНК. Неотдавна Константин Тренчев обяви, че Миронов се подвизавал някъде в САЩ, където имал луксозна къща и семейството му живеело там. Според други източници Миронов живее необезпокояван в Гърция.


От изземането на делото в Главна прокуратура през миналия ноември досега по него няма никакво движение. Вина има, но виновни няма.


Лично ще се занимавам със случая. Вече имах среща с апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов и окръжния прокурор Андрей Атанасов. През другата седмица ми предстои да се срещна пряко с хората, които са работили по този случай от страна на НСБОП и НСлС и прокуратурата за изясняване на случая около преписката, материалите и начина на изземането й и прекратяването й. След това ще внеса всички материали в комисията Антимафия, която да направи пълна проверка и да каже защо се е получило така. Ако някой открадне 300 хил. лв. от магазин, той отдавна щеше да е в затвора - коментира пред в.БАНКЕРЪ Велислав Величков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във