Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Костов изрази подкрепа за протестите срещу кабинета и главния прокурор

Бившият министър-председател Иван Костов изказа подкрепа за протестите, които искат оставката на правителството и главния прокурор.

"Аз съм сред мнозинството български граждани, а това рядко ми се случва - да съм в мнозинството, което подкрепя протеста", заяви Костов пред "Свободна Европа".

Иван Костов каза още, че в България има здравна и икономическа криза, към които се добавят политическа и съдебна. Бившият премиер оцени като нулеви шансовете на бизнесмена в изгнание Васил Божков в политиката и обясни защо не вярва и на президента Румен Радев.

В България е необходима радикална реформа на съдебната система, каза още Костов. Според него протестите могат да постигнат исканията си, демонстрантите обаче трябва да се опазят от възможно влияние на олигарси върху тях.

"Но това, че подкрепям протеста, не означава, че не виждам какъв опит се прави и затова предупреждавам хората да внимават. Прави се опит за обсебване на протеста. При това жалък опит. Защото наистина е жалко това някой, който е правил стотици милиони от слабостите на хората, защото хазартът е това, да се обръща и да прави партия, да отправя политически послания. Бих използвал много силни думи ако продължа, всички те биха били твърде негативни и не ми се ще да го правя", предупреди той.

По думите му медиите очевидно не са свободни, щом класации за свободата на словото ни посочват на 111-то място. Съдебната власт се нуждае от реформа. В този смисъл според него и съдебната власт не функционира добре.

Експремиерът изказва недоверие към президента Румен Радев. "Моето недоверие към него започва още от разкритията за начина на неговото номиниране, които той никога не опроверга. Говоря за намесата на бившия руски разузнавач Решетников. Недоверието ми минава и през позицията на Румен Радев по време на кампанията за президентски избори, когато той възприемаше 90% от тезите на Кремъл по всички спорни за страната ни въпроси с ЕС и НАТО. Недоверието ми се базира също и на унизителното му поведение пред президента на Русия Владимир Путин", каза още Иван Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във