Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Костов: Гордея се с приватизацията

Гордея се с резултатите от приватизацията, няма основание да се твърди, че тя е престъпна, това е мит. Резултатите от нея са положителни, което се доказва с числа. Това заяви бившият премиер Иван Костов по бТВ.

"Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията”, подчерта бившият премиер.

"България е най-бедната държава в Европа, защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.”, посочи той.

Костов определи като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана, която се повтаря до днес – за 30 милиарда. „Всъщност 30 милиарда няма. Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4 825 600 000”, заяви Костов. Да се твърди, че тези милиарди са откраднати, е абсолютно неоснователно, подчерта още бившият премиер.

"Близо 20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. Това означава да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на масовата приватизация. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа. През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит. Големи 70 предприятия са обявени във фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани, обясни бившият премиер.

„Инвеститорите, които купиха тези предприятия и ги спасиха – почти всички, с изключение на 2-3, също не могат да бъдат наречени крадци, защото върнаха живота на предприятия, които бяха умрели. Освен това да се твърдят тези неща е толкова безочливо. Стотици инвеститори от ЕС и от други страни дойдоха и приватизираха в България, тоест и тях ги обявяваме за крадци”, допълни той.

"Да твърдиш, че един обществен, политически процес, извършван в цяла Източна Европа, при това с много по-лоши резултати, е престъпление, което е извършвано в България и е равно с престъпление против човечеството, е абсолютно несъстоятелно”, убеден е той.

"А този, който го прави, трябва да осъзнава, че приватизацията е единственият начин да се създаде пазарна икономика в България. Тоест сега тези, които се радват на европейските средства, на икономиката, която е пазарна, свободна, трябва да знаят, че са влезли в съдружество с „престъпници”, които са извършили „престъпна” приватизация”, изтъкна той. Според него това е „посяване на ветрове вътре в България”, защото прави нестабилна цялата тъкан на обществото, а тя е пазарна икономика, основана на частна собственост.

"Само истината може да излекува това общество, което в момента затъва все по-дълбоко и по-дълбоко", каза в заключение Иван Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във