Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Костов: Българинът си обича олигарсите

Българинът си обича олигарсите - ходи по лафките, купува им вестниците. Това коментира в предаването "Годината" на Дарик радио Иван Костов, бивш премиер на България, а в момента управител на Центъра за управление на рискове.

Той даде и пример с отминалите протести срещу високите цени на горивата, в които, според него, се настоявало да се намали акцизът върху горивата. Това, по оценка на Костов, е тъкмо в полза на олигарсите и от такава мярка би спечелил картелът. Ние не сме европейско демократично общество, по простата причина, че нямаме върховенство на правото. На това се дължи огромното негодувание на хората, ако го има, анализира Костов.

"Напоследък се чудя дали хората негодуват или обичат този олигархичен режим", коментира той. Даде пример с чехите, които реагират на окупацията през 1968 г. като ходят пеша, за да демонстрират разграничението си от държавата. А българите какво правят - търкат билетчета, за да търсят съмнителна печалба. По какво да познаем, че българинът е против и не обича олигархията - той пазарува по лафките, чете вестниците на олигарсите, попита риторично икономистът.

България е несигурен член на шенгенската зона заради тясната си обвързаност с вътрешната олигархия и с чужди интереси, анализира още Костов. Според него липсата на достатъчно доверие у българските власти не позволява да се разреши на страната да функционира като част от единната система за защита. С България не се обменя чувствителна информация и не може да й се разреши да издава шенгенски визи, посочи Костов на въпрос дали трябва да приеме частично присъединяване в Шенген или да настоява за пълно. "При тази несигурност на това какво ще се случи с конфиденциалната информация, е твърде много да се настоява да влезем в шенгенската зона", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във