Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Хиновски: Парното ще поскъпне с не повече от 20%

"Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон". 

Тази прогноза направи енергийният експерт Иван Хиновски.

Той уточни, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, "но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната енергия".

"Около Нова година няма да получим по-големи скокове на цената на природния газ, отколкото сега - през август", подчерта той и обясни, че на газовите спот пазари настъпва успокоение на цената, защото следва тренда на понижение на цената на петролните продукти.

Според енергийният експерт европейското решение за 15% намаление на потребление на газ показва солидарност на страните от ЕС. "За България тези 15% са по-лесно постижими, отколкото за Германия", отбеляза той.

"Газохранилището в "Чирен" е запълнено 45% и до есента не виждам как ще стигнем до нивото на запълненост на европейските газохранилища - около 95%. Най-много да достигнем 60-70%, това е моята прогноза", коментира пред БНР Иван Хиновски и подчерта, че в България недостиг на газ няма и няма да има, но големият проблем е на каква цена ще го получаваме.

По думите му "има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно природен газ, но е важно как Министерството на енергетиката ще ги подбере прозрачно и доколко ще са сигурни и читави, да не направят същото като "Газпром" и в един момент да кажат, че спират доставките".

Мнението на Хиновски е, че преговори с "Газпром" трябва да се водят, за да се минимизира евентуалната арбитражна процедура срещу България.

"Няма да получим в пъти поевтиняване на газа, но ще получим по-висока енергийна сигурност със сравнително по-евтини доставки на газ, когато заработи интерконектора за доставка на азерски газ", обясни той.

Според него бизнесът сам трябва да си търси газ за нуждите на производствения му процес.

"Защо е необходимо големи потребители да чакат на "Булгаргаз"? Да сме чули, че "Нефтохим" чака газ от "Булгаргаз"? Не! Те си пазаруват газ отделно", посочи Хиновски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във