Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Гешев и Лаура Кьовеши обсъдиха българския принос в европейската прокуратура

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши и българският обвинител номер едно Иван Гешев  са провели видеоконферентна среща.

В срещата са участвали и зам.-главните прокурори Красимира Филипова, Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във Върховната касационна прокуратура, с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП  Цветомир Йосифов. 

Срещата е била организирана по молба на Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането и структурирането на прокуратурата на ЕС.

Гешев е изразил подкрепата си за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще, в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато се застрашават интересите на Европейския съюз“, като е подчертал и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост, с оглед ефективното функциониране на обвинението.

"След първоначалните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни промени в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й", е изтъкнал още българският главен прокурор.

По време на срещата е бил обсъден необходимият брой европейски делегирани прокурори в България. Обвинител № 1 е споделил опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски прокурори в България е недостатъчен. Той е заявил, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

На въпрос от страна на  Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура, главният прокурор е отговорил, че решение ще вземе законодателят, но най – удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във