Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Френкев от КЗП: Отстраняването ми е абсолютно планирано

Отстраняването ми е абсолютно планирано. До нас достигнаха слухове, че съставът на Комисията за защита на потребителите ще бъде сменен, веднага щом служебното правителство встъпи в длъжност. Фактът, че успяхме да удържим фронта до понеделник (19 септември), е че, Комисията си върши много добре работата.

Това обяви Иван Френкев – бившият председател на Комисията за защита на потребителите, отстранен от поста с решение на Министерския съвет.

Френкев обясни, че след като при проверка във вътрешноорганизационен план било открито, че в една от регионалните дирекции на КЗП има нерегламентирани звукозаписни устройства и оперативни видеокамери в стаите, където служителите приемат търговците и обработват документите им, те сезирали Комисията за личните данни. Никой не бил разрешил тези камери и именно след разкриването на тази нередност, в медиите се появила информацията, че съставът на КЗП ще бъде сменен.

„Очевидно е, че сме настъпили нечии интереси и има опити КЗП да се овладее. Видно е, че интересът на това правителство е тя да се превърне в бухалка“ – предупреди Френкев.

Той обяви, че от КЗП са проверили 11 000 сигнали и жалби. Направили са над 500 проверки за райския газ, за който били сезирани от омбудсмана тъкмо в разгара на туристическия сезон и така са засегнали сериозно интересите на техните вносители.

Екипите на Френкев са извършили над 600 проверки за спекулата и над 1000 проверки по българското Черноморие, където са следили за качеството на услугите и за нелоялни търговски практики. Няколко пъти са санкционирали мобилни оператори за нелоялни търговски практики към уязвимите групи потребители. Санкционирали са и търговци, които са измамили голямо количество потребители за кухненски електроуреди.

Френкев добави и че въпреки че в една от публичните си изяви министърът на икономиката Никола Стоянов обявил, че ще проведе среща с ръководството на Комисията за защита на потребителите, Френкев имал само една среща със заместник-министъра Ирина Щонова, която била свързана с работните групи за въвеждането на еврото.

По отношение на оплакванията срещу КЗП, които по думите на Стоянов са основание за уволнението на Френкев, бившият вече председател на КЗП посочи, че има разлика между подаден и доказан сигнал. Той изрази готовност и да покаже дипломата си, като уточни, че е завършил в чужбина. Накрая обясни, че когато има потребител, който е недоволен от решенията на Комисията, той ги информира за това и от КЗП му изпращат обратно преписка и цялата информация по случая му и цялата тази документация е с подписа на председателя. Така че Френкев има представа за броя на недоволните потребители и според него не може да се говори за твърде много сигнали срещу Комисията.

„Винаги има запитвания и винаги получаваме писма от различни институции, защото често пъти потребителите не знаят към кого да се обърнат“ – завърши бившият вече председател на Комисията за защита на потребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във