Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Ангелов се отказа от свои твърдения пред комисията за ревизия

Собственикът на филма „Градус“ Иван Ангелов се отказа от част от твърденията си пред Комисията по ревизията на управлението за последните десет години. След разпита си в прокуратурата днес Иван Ангелов обясни, че никога не е твърдял, че е близък с експремиера Борисов и че го е търсил за помощ при проблеми с износ на продукция в други държави. Ангелов смени и версията си за фурмите от Дубай, за които пред Комисията каза, че продал изгодно. Днес той каза, че не били продадени, а дарени.

Прокуратурата призова на разпит собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов, след разпит на бизнесмена Светослав Илчовски. 

Двамата бяха изслушани пред т.нар. Комисия по ревизията на управлението през последните 10 години, а по сигналите, подадени в нея, държавното обвинение започна поредица от проверки.

Пред комисията „Манолова“ Илчовски се оплака, че е бил изнудван от предишното управление, нарече Ангелов „ковчежника“ на ГЕРБ и го обвини, че го принуждавал да  участва в схема за „кухи обороти“ на „Градус“. 

След тричасовия си разпит в прокуратурата миналата седмица, от който излезе доста афектиран, зърнопроизводителят Илчовски обясни, че разказал всичко това на разследващите, включително и как  -  чрез т. нар. „кухи обороти“ фирмата на Ангелов е вдигнала цените на акциите си на фондовата борса. След това дяловете били закупени от пенсионни фондове, а впоследствие стойността им паднала.

Днес адвокатът на Ангелов обаче обяви, че Комисията за финансов надзор е направила проверка на тези твърдения и не е открила нарушения при предварително предлагане на акциите на  „Градус“.

Насрещно КФН е била сезирана от Иван Ангелов да провери Илчовски, каза адвокат на собственика на „Градус“ Менко Менков.

„Тъй като КФН има правомощия да извършва проверки на лица, които извършват манипулация на пазарните условия на пазара, за който са предвидени санкции до 5 милиона лева глоба. Това са първоначалните стъпки на „Градус“ АД, които продължават с множество дела за клевети и обиди, които са изречени от господин Илчовски, тъй като неговите твърдения, нито едно от тях не отговаря на истината, фактите са коренно различни“, обясни той.

Множество дела се готви да заведе собственикът на фирма „Градус“ Иван Ангелов срещу бизнесмена Светослав Илчовски заради твърденията му пред т. нар. Комисия по ревизията, която работи за кратко в 45-ото Народно събрание, обяви самият Ангелов преди началото на разпита си по прокурорска проверка, образувана по сигнал на Гражданското сдружение БОЕЦ.

„Търговски спор стои в основата на конфликта между двамата бизнесмени“, поясни още Менко Менков.

„Генезисът на противоречието му с г-н Ангелов е една обикновена търговска сделка от октомври миналата година, която той е канселирал. Дружество, в което г-н Ангелов има участие, има дългогодишни отношения с г-н Илчовски и представляваните от него дружества, закупува „на зелено“ зърно. Сделки, които са напълно обичайни. Г-н Илчовски има търговски спор с една от фирмите на г-н Ангелов“, каза той.

Менков допълни, че е имало и отправени заплахи, които са документирани в прокуратурата със съответните сигнали още от миналата година.

Пред разпитващия го прокурор Ангелов е предложил с Илчовски да се явят на детектор на лъжата. „Знаете, че това не е процесуален способ, но самото желание на г-н Ангелов означава, че той казва пълната истина…, тъй като нищо от изявленията на г-н Илчовски не е вярно“, изтъкна още адвокатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във