Банкеръ Daily

Общество и политика

Ивайло Мирчев: Въпреки споровете коалицията е стабилна!

"Ще трябва да бъде опазена коалицията – и то не само до края на годината. Причината е не просто защото се притесняваме от избори. Но не е моментът за страната да има нови избори, макар да не се притесняваме от тях, както вече показахме.  Поради тази причина това, което зависи от ДБ – ще направим всичко възможно да се държим като зрял партньор. Времената са тежки”. Това заяви пред NOVA депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев, коментирайки прогнозата на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, че коалицията няма да издържи до края на годината.

Според Мирчев нападките между партньорите не изглеждат добре от страни. "Не всички партньори се държим така. Някои от нас се опитват да се държат зряло. Но това, което се случи с БНБ, е срамно. Важно е кой ще бъде начело на институцията, но има много по-важна тема – инфлацията и скокът на цените. Времето, което отделихме в дебати и общественото внимание, за да си говорим за това какъв бил Каримански и защо нямаме обща кандидатура – трябваше да го отделим за това да определим кои са енергийно бедни и как ще подпомогнем хората. Трябва да се държим като държавници и да реагираме на това нещо", подчерта той.

Депутатът от ПП все пак е на мнение, че коалиционните партньори трябва да излязат с обща номинация за шеф на БНБ, защото "върху новата кандидатура не трябва да пада и грам съмнение".

Ивайло Мирчев коментира още и ситуацията с парите за пътищата: "Става дума за над милиард лева, които не са натрупани отсега, а още от времето на управлението на ГЕРБ. Безспорно има свършена работа, част от фирмите са си свършили работата. Това, което ДБ предлага, е много важно, но не се прие в Правната комисия. Предложихме да се плати 100 процента от парите за лятно и зимно почистване. Останалата част от парите ги плащаме, но ако фирмите поемат 6-годишна гаранция върху ремонтните дейности."

Facebook logo
Бъдете с нас и във