Банкеръ Daily

Общество и политика

Ивайло Мирчев: Военният министър е неадекватен

"Военният министър е абсолютно неадекватен. Той още не знае, че има война", заяви депутатът Ивайло Мирчев по БНТ тази сутрин.

Към момента войната в Украйна не носи пряка заплаха за територията на България. Това пък заяви снощи по БНТ министърът на отбраната Стефан Янев. По повод недоволството от думите му от четвъртък да не се използва фриволно думата "война" за атаката на Русия срещу Украйна, Янев обясни: "Не използвах думата "война", а се позовах на един цитат - цитирах това какво каза президентът Путин. И се позовах на факта, че използването на думата "война", използването на думата "военна операция" и всички атрибути на военното говорене трябва да е много специфично и много отговорно. Никъде в официалния език и на НАТО, и на ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Ние трябва много внимателно да боравим с думите. Защото след войната идва дипломацията".

След изказването на бившия служебен премиер и настоящ военен министър Стефан Янев от четвъртък да не се използва фриволно думата "война" за атаката на Русия срещу Украйна, беше организиран протест с искане той да подаде оставката си. Със същия призив тече и подписка, която вече е подкрепена от над 1000 души.

"Докато вчера 13 храбри украински войници гледаха в лицето на смъртта и казаха да върви на майната си, Стефан Янев гледаше на топло в камерите и обясняваше, че с агресора трябва да се преговаря. Че война няма. Не, ние няма да преговаряме с агресори или с предатели. И няма да приемем лъжи заради които гинат невинни. И които поставят сигурността на страната ни в риск", пишат организаторите на протеста срещу Янев.

Демонстрацията бе нарочена за 20:30 ч. в петък и се проведе пред сградата на БНТ в София, където Янев имаше телевизионно участие в предаването "Панорама".

Самият Янев обяви по повод протеста, че е "интересно, че това са хора от коалицията, които подкрепят правителството". "На мен ми е странно и чудно дали те имат въпрос, тук не говорим за моята личност, за личността на Стефан Янев или длъжността министър на отбраната, искайки оставката на член на кабинета, дали това ще промени цялата коалиция, дали имат готов план, дали този парламент ще може да възпроизведе ново правителство, или се отива на нови избори", коментира той. "Защо се прави това, аз нямам отговор на тези въпроси", добави Янев.

По-рано съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се обяви за по-висока степен на адекватност в работата на  Министерството на отбраната, но уточни, че в тази сложна ситуация не иска оставки, защото, по думите му не е време за дестабилизация на страната.

"Особено в новата ситуация, в която се намираме, очакваме във военно министерство доста по-висока степен на адекватност. България има нужда от ръководство, което е в състояние да осъществи амбициозна, бърза модернизация на българските въоръжени сили и то без да налива пари в джоба на Путин. Което е в състояние да поиска България да стане домакин на многонационален НАТО-вски контингент. Същевременно много искам да подчертая, че не е сега моментът да се предприемат дестабилизиращи действия за кабинета", каза съпредседателят на ДБ.

Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е на дневен ред. Това пък заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента снощи след приемането на държавния бюджет.

"Да, има недоволство, което виждам, но в момента, в днешния ден, това не е тема в този момент", каза министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във