Банкеръ Daily

Общество и политика

Ивайло Калфин: България може да се окаже под натиск за разполагане на ракети и ядрено оръжие на нейна територия

Решението на американския президент да се оттегли от договора за ограничаване на ракетите със среден обсег на действие,  създава изключително голяма опасност за целия наш регион, за цяла Европа. То означава надпревара във въоръжаването. Означава по всички наши европейски територии, включително и у нас, да има натиск да се слагат ракети, ядрено оръжие и да се върнем обратно в „Студента война“, когато двете страни в конфликта се възпираха чрез натрупването на ядрен арсенал. Това заяви в ефира на БНТ  Ивайло Калфин от партия АБВ.

"Ако такова решение бъде прието, ще има и директни последици за България. Върху нас ще има натиск да приемем ракети, включително и ядрено оръжие. Нещо, което никога не се е случвало в България. Ние не сме имали ядрено оръжие, а собствените ни ракети ни накараха да ги нарежем преди години. За нас няма никакъв интерес от натрупването на такова напрежение“, посочи той.

В страни от темата Калфин коментира и поредния сблъсък между Русия и Украйна.

„След анексирането на Крим Русия построи мост, с който да има директна връзка с Кримския полуостров и състави правила, как да се преминава през Керченския проток. Тези правила не изискат разрешение за преминаване от Черно в Азовско море и обратното, но изискват една поредица от предупреждения, предварителни анонси и др., за да се знае кой, как и по какъв начин преминава. Украинските кораби не направиха това нещо и се получи съответната руска реакция. И едните, и другите казват, че са прави. Украйна, защото разглежда Крим като нейна територия. Русия също разглежда Крим като нейна територия и казва, че е права“, заяви Калфин. По думите му и двете страни в конфликта имат интерес Керченският проток да бъде отворен заради големите пристанища, които има в региона, а конфликтът от последните дни е част от по-голямата тема, свързана с уреждането на  Кримския въпрос, което очевидно не предстои в близко бъдеще и заради това се натрупват подобен вид напрежения.

Той бе категоричен, че това напрежение трябва да бъде преодоляно по дипломатически път.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във