Банкеръ Daily

Общество и политика

Ивайло Калфин: 80% от хората търсят работа чрез близки

Бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи статистика на "Тренд", според която 80% от безработните у нас търсят работа чрез своите близки.

Данните от анкетата, поръчана от фондация "Фридрих Еберт", показват още, че 300 хиляди българи изобщо не търсят работа, въпреки че са безработни от повече от година.

Калфин определи тази ситуация като изненадваща и смущаваща, тъй като бройката е много по-голяма от очакванията на експертите.

По думите ми тези 300 хиляди души са около 10% от работната сила и има възможност именно те да се превърнат в голям ресурс за икономиката.

17% от хората в подобно положение признават, че при възможност работят "на черно", а 10% посочват, че имат доходи от сезонна работа в чужбина.

Голям бил броят на тези, които разчитат само и единствено на доходите на друг член от семейството.

"Това генерира бедност и разделение в обществото", подчерта Калфин, като допълни, че етническите различия не са толкова големи.

Над половината от анкетираните са изявили готовност да започнат работа срещу адекватно заплащане, като в повечето случаи говорим за възнаграждение в рамките на 1000 лв. месечно

Той уточни, че българите над 50-годишна възраст масово не се записват на курсове за преквалификация, не правят нищо и чакат един ден да получат социална пенсия.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във