Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева за ПП: С инат не става

За много неща в управлението "Има такъв народ" са поставени пред свършени факти или научават впоследствие. Това призна в интервю за БНТ зам.-председателят на Народното събрание и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева.

Тя даде пример с националния план за приемане на еврото, който много се коментирал по време на избора на гуверньор за БНБ, като кандидатът на ИТН - Любомир Каримански ясно заявил, че за целта е необходима много сериозна информационна кампания. Впоследствие от "Продължаваме промяната" също започнали да се изказват в подобен дух, но независимо от това веднъж се опитали да прокарат плана за приемане на еврото през главата на депутатите, през Министерския съвет. Сега отново - в графика за следващата седмица, планът за приемането на еврото отново е записан в дневния ред на Министерския съвет, без да е преминал през Народното събрание.

"С инат не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи" - отбеляза Ива Митева.

Тя се изказа критично и повод пожеланото от Кирил Петков свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса за Република Северна Македония. Тя напомни, че на КСНС през януари всички партии се обединили около общата позиция на България, която е в седем точки, но досега нито една не е изпълнена. Ето защо тя е учудена как когато условията не са променени и нищо не е свършено, Кирил Петков намеква чрез говоренето си, че трябва да пуснем РСМ да започне преговори с Европейския съюз.

Митева не спести критики и към председседателя на Народното събрание Никола Минчев.

Тя призна, че не й харесал коментара му, че "ако някой не идва на коалиционен съвет, то това най-често е ИТН". После Митева продължи, че вчера, 21 май, Минчев се опитал да се извини и да обясни, че реакцията му е вследствие на пост на Слави Трифонов в профила му във "Фейсбук", но тя смята, че това е по-скоро опит да се измъкне и той трябва да е наясно, че като председател на парламента думата му тежи.

"Призовахме го да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули" - подчерта Митева.

В същото време Никола Минчев заяви в интервю за БНР, че ще даде извинение на "Има такъв народ", ако то ще доведе до разбирателство в правителството.

"За мен най-важното е ние да можем да работим заедно, за да продължим работата си, така че ако това е  нещото, което наистина ще ни изкара от тази каскада от обвинения, в която сами се вкарахме от понеделник насам, давам това извинение и наистина се надявам това вече да е краят и да няма повече обвинения, а да седнем и да работим" - подчерта Минчев.

По случая с поставените решетки на входа на парламента, за които председателят на Народното събрание коментира на 20 май, че е разбрал за тях от снимки в медиите, Митева бе категорична, че той е бил в течение с тяхното предстоящо поставяне още през януари и затова има докладни записки.

С тези думи Митева защити главния секретар на парламента, когото Никола Минчев обвини за подписването на разрешителното за поставянето на вратите, без съгласувателна процедура с Министерството на културата.

От думите на Митева стана още ясно, че тя е назначила Габриела Килфанова за главен секретар на парламента, когато е била председател на 46-ото Народното събрание, тъй като тогава Правилникът на Народното събрание й давал такова право.

От своя страна председателят на Народното събрание Никола Минчев обясни пред БНР, че е знаел, че от НСО искат допълнителни охранителни мерки заради пробив през януари по време на митинг на "Възраждане" срещу зелените сертификати, но не е бил в течение, че са извършени огледи и че е постъпила конкретна оферта. До него достигнала само докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета и той не обърнал внимание, че има проект за поставяне на метални съоръжения.

"Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание. Следващата пленарна седмица я посрещаме без нея" - заключи Никола Минчев.

В по-дългосрочен план той обяви, че през юни се очаква да бъде внесена актуализацията на държавния бюджет, за да може от 1 юли безпроблемно да бъде извършено планираното увеличение на пенсиите. Приоритет през следващите седмици ще са промени в данъчните закони, обяви още председателят на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във