Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева свика извънредно заседание на парламента утре

Председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно пленарно заседание утре, след като днес депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не одобриха седмичната програма на парламента.

След Председателски съвет Митева уточни кои точки ще бъдат разгледани утре.

„Довършване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и Изборния кодекс – второ гласуване. Само тези две точки засега, като се разбрахме утре сутринта в 8,30 часа да имаме отново Председателски съвет“, информира тя.

„Ако днес водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат доклади за първо гласуване, да се обсъди дали те да не бъдат допълнени като точки от дневния ред за тази седмица“, добави Митева.

Тя допълни, че според нея обстановката в парламента е спокойна и утре ще има нужните гласове за провеждане на заседание.

По-рано днес парламентът не успя да приеме дневния ред за седмицата и така заседанието на Народното събрание продължи рекордно кратко – 10 минути.

Изненадващо депутатите отхвърлиха седмичната си програма, в която освен промените в изборните правила, беше предвидено първо четене на промените в Закона за политическите партии, с които се предвижда намаляване на партийната субсидия от осем на един лев за действителен глас.

В програмата бяха заложени и два проекта за създаване на временни комисии за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България".

Резултатът от отхвърлянето на седмичната програма обяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин от БСП:  "Гласували 208, "за" 79, "против" 6, "въздържали се" 123."

Първоначално Вигенин изрази съмнение, че неприемането на програмата може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския вот, която работи с биометрични данни. "Първо поставяте пръста си върху скенера, отключвате устройството и след това може да гласувате със "за", "против" или "въздържал се", инструктира той новите народни представители. Гласовете обаче не достигнаха парламентът да заработи. Последва ново гласуване, но отново със същия резултат.

"Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти", посочи Вигенин, което предизвика смях и аплодисменти в пленарната зала.

Седмичната програма беше отхвърлена с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС, които гласуваха "въздържали се", шестима от ГЕРБ гласуваха  "против", а само един социалист беше "за".

Кристиан Вигенин призна, че в парламентарната му практика не е бил свидетел на подобно прекратяване на заседание заради неподкрепена седмична програма и обясни какво следва по правилник: "По принцип знаете, че председателят на Народното събрание би могъл да насрочи извънредно заседание във всеки един момент. С това закривам заседанието".

Това е безпрецедентен случай за Народното събрание, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ отговорността е изцяло на управляващото мнозинство, което не може да осигури подкрепа за програмата си.  ГЕРБ няма да подкрепя програмата за работа на парламента, докато не бъде гласуван кабинет. 

"Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото. Очакваме адекватна програма, за която всички ние да носим отговорност, и която да реши някои от проблемите на българските граждани. Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни", каза Атанасова.

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов коментира ситуацията така: „Толкова много неща за вършене в тази пленарна зала. Затова върнахме този мандат, защото в противен случай щяхме да бъдем задушени“.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" призова групите, които бойкотират заседанията - ДПС, БСП и ГЕРБ, да преосмислят поведението си.

"Тези, които днес провалиха пленарното заседание, се занимават с вземане и връщане на мандати, партийни интриги, разнасяне на папки - с проблеми, които интересуват тях. Не е дневният ред този, който е заложен в работата на българския парламент и ние щяхме да искаме корекция на този дневен ред", посочи тя.

Манолова коментира и третия проучвателен мандат, който президентът трябва да връчи. Той е възможен, само ако има консенсус между партиите на протеста, такива разговори обаче засега не са водени. "И най-вероятно отиваме на избори", отбеляза тя.

БСП се въздържаха при гласуването на програмата, защото не разглеждали законопроектите им, насочени в подкрепа на хората и бизнеса, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. „Най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и на хората" , обяви тя.

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов смята, че заседанието на парламента е било бламирано заради съпротива срещу новите изборни правила.

"Съвсем ясно е, че ГЕРБ, БСП и ДПС бламират възможността да се променят изборните правила, така че, ако не може да се реализира мандат, все пак да може да се отиде на избори по едни, в рамките на възможното, актуализирани изборни правила", посочи той.

Седмичната програма за работа, която депутатите не успяха да одобрят, трябваше са включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", които предвиждат нова професионална Централна избирателна комисия, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В седмичната програма на Народното събрание беше предвидено и гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България", и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във