Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева предлага Иван Гешев да не бъде охраняван

От "Има такъв народ" предлагат промяна в Закона за НСО, която предвижда намаляване на кръга лица, които ще бъдат охранявани и транспортирани от службата. Това обяви председателят на парламента Ива Митева от ИТН, която участва в заседанието на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. На заседанието депутатите изслушаха началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Митева посочи, че от ИТН са готови със свой законопроект за промяна в закона за НСО. "Още по време на предизборната кампания открито заявявах, че една от моите инициативи ще бъде промяна в Закона за НСО. В момента съм под охрана и съм една от потърпевшите от този закон. Не искам нито едно от лицата, които сме по този закон да спекулира с него", каза тя. Според нея кръгът лица, охранявани и ползващи специализиран транспорт на НСО, трябва да бъде редуциран. Митева смята, че под пълна охрана трябва да бъдат първите трима в държавата - президент, премиер, председател на парламента като допълни, че така е в цял свят.

Председателят на парламента смята, че специализиран транспорт трябва да бъде използван от членовете на Конституционния съд и тримата големи в съдебната власт. Главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента, отбеляза Митева. И добави, че в момента главният прокурор Иван Гешев ползва възможност за охрана по три закона - Закона за МВР, Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство и Закона за НСО. В момента той се охранява по закона за защита на лицата, като от ИТН предлагат отмяна на тази възможност, както и на възможността за охрана по Закона за МВР и оставане само на ползване на специализиран транспорт по Закона за НСО. В случаи на застрашеност на лицата -членове на КС, на някой от тримата големи в съдебната власт, тогава може с мотивирано решение на комисията да се поставя лична охрана, предлага Митева.

За останалите категории лица, тя е на мнение, че заместник-председателите на Народното събрание и членовете на Министерския съвет трябва да бъдат извадени от специализирания транспорт, както и кмета на София. Всички те разполагат със собствен транспорт, както и парламентът разполага със собствен транспорт и заместник-председателите на парламента ще бъдат поети от колите, с които разполага Народното събрание. Митева добави, че ако има застрашеност, заплаха за сигурността им, тогава отново с решение на комисията ще може да им се постави охрана, но по думите й "не и безразборно, по всяко време" да могат да използват тази охрана.

Използването на специализиран транспорт на НСО трябва да отпадне и за администрацията на президента. Смятам, че това би трябвало да отпадне, тъй като НСО не е транспортна фирма, обясни Митева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във