Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева: По-скоро говорим за полупрезидентска република

“По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление”, каза пред БТВ Ива Митева от “Има такъв народ” във връзка с предложението на Слави Трифонов да се направи референдум за президентска република. 

"Идеята за референдум за президентска република не е емоционална, по-скоро е естествено продължение на всичко това, което ИТН прави. Ако искаме промяна трябва да срем да се преструваме, че това е възможно без промяна в политическата ни система. В момента има криза на политическия ни елит", коментира Митева.  Според бившия председател на парламента е необходимо допитване до хората за промяна на държавното устройство, въпреки че съгласно чл. 156 от конституцията такава промяна може да се приеме единствено от Велико народно събрание.

Тя подчерта, че лидерът на ИТН не е уточнил коя от двете форми - полупрезидентска или президентска. 

“Разликата в двете форми на управление е много голяма. В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е пряко избирано, президентът е пряко избран. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще посочи министър-председател, който ще формира своят кабинет и след това правителство ще поиска вот на доверие от Народното събрание”, обясни Митева.

Тя даде за пример Полша, където по думите й моделът е на полупрезидентска република.

„Изводите, до които стигаме днес, минавайки през тези кризи, показват, че това, което виждаме в полската конституция, която е полупрезидентска република и е правена осем години, е можело да го имаме и ние“, обясни Митева.

Бившият парламентарен председател изтъкна като предимство личната отговорност, носена от едно лице, но не коментира риска от диктатура при злоупотребата с власт от едно лице.

Ива Митева посочи, че у нас парламентаризмът е в криза, Народното събрание е неспособно да работи и не може да се излъчи стабилно мнозинство.

По думите й, у нас принципът на разделение на властите не е прокаран докрай. Според нея това е направено в модела, при който президентът посочва министър-председател, а парламентът го гласува.

„Мажоритарният вот е тясно свързан с модела на полупрезидентската република“, каза още тя.

Митева добави, че партията „Има такъв народ“, от която тя беше излъчена за депутат и председател на НС, е започнала работа по Закона за референдумите и ще предложи промяна на прага за тяхната валидност.

Според нея ИТН ще влезе в следващото Народно събрание след вота на 2 октомври. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във