Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева от "Има такъв народ" най-вероятно ще оглави парламента

Ива Митева Йорданова-Рупчева ще бъде предложението от „Има такъв народ“ за председател на 45-ото Народно събрание, според неофициална информация. Ако бъде избрана, тя ще бъде третата жена председател на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, и двете от ГЕРБ.

Според Николай Хаджигенов, на протестърските партии се падало да посочат и изберат председател на парламента.

Ива Митева е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов. Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му.

Митева е била кадър на ГЕРБ, който обаче Борисов изпуснал и тя се е преориентирала към Трифонов.

Отговаряла е за европейското право. Кабинетът й е бил не в Народното събрание, а в Партийния дом. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Като познавач на европейското право тя е била в помощ на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент. Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”.

Преди това е била в същата дирекция, когато неин шеф е била проф. Емилия Друмева, която сега пък ръководи правния екип на президента. Счита се, че чрез Друмева Ива Митева е една от топлите връзки между Радев и Слави Трифонов. Другата топла връзка е съпругата на президента Десислава, която през 90-те години е работила с Трифонов в „Каналето“.

"Ива Митева" е много добра кандидатура за председател на парламента", заявиха от ДПС, които по всяка вероятност ще гласуват за нея. "Страхотен юрист, с над 25 години стаж, помагала е на всички депутати", разказват за нея в Движението.

Ива Митева е била чест гост в предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8, където водещ е заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, се очаква кандидатурата ѝ, ако наистина бъде издигната, да събере подкрепа.

Председателят на парламента трябва да бъде избран на първото заседание на новите депутати. Президентът Румен Радев вече го насрочи за 15 април, четвъртък.

Досега председателят на НС се излъчва от най-голямата парламентарна група. От ГЕРБ намекнаха, че това може да е отново Цвета Караянчева. Тази кандидатура обаче едва ли ще мине - нито една от другите партии няма да я подкрепи.

От това кое крило ще надделее във формацията "Изправи се, мутри вън" зависи дали ще бъде издигната Мая Манолова или Татяна Дончева.

В “Демократична България” все още не са решили, но там известните юристи са Атанас Атанасов, Христо Иванов и Атанас Славов.

В БСП отново ще предложат Кристиан Вигенин, който заемаше поста и в предишния мандат. Те вече са избрали Корнелия Нинова за председател на лявата парламентарна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във