Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева: Няма да има извънредно заседание в понеделник

"Все още не знам кога ще бъде разпуснато Народното събрание, но ми се иска да можем да проведем заседанието си в сряда и да разгледаме основните си законопроекти, за да приключим работа поне с вдигната глава." Това заяви председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ". "Критичният ден е петък, 17 септември. Тогава започват консултациите при областните управители и трябва да се определят условията за гласуване извън страната", допълни тя.

Митева уточни, че извънредно заседание на Народното събрание в понеделник за Закона за НСО няма да има, тъй като депутатите били приели нов правилник, за да работят по-бавно и ефективно: "Има срок от три дни, в който да се разгледа докладът от правната комисия. Все още няма такъв доклад, не мога да насроча заседание."

По думите ѝ тези промени в правилника за работа били предложени от "Демократична България": "Когато се правят предложения, те трябва да бъдат много добре обмислени. Трябва да се познават процедурите, но виждате – желанието да работим по-бавно понякога може да ни изиграе лоша шега."

На въпросното заседание трябваше да се гласуват на второ четене промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита на свидетелите минава от главния прокурор към правосъдното министерство. Подписите за свикване на извънредното заседание бяха събрани в петък срещу събота от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ". Очакваше се  заседание да има в понеделник от 13.00 ч.

Заплахата за убийство

"Смятам, че заплахата срещу живота ми и този на майка ми има политически мотив и е свързана с промените в закона за НСО", каза Митева пред bTV. Тя обясни, че сигналът е подаден по време на дебатите за Закона за НСО в 21 ч. вечерта и до следващата сутрин – 10:40 ч. тя не е била уведомена за него. "Самата служба за охрана не е знаела и това поставя въпроса защо". Председателят на парламента уточни, че след като е разбрала за заплахата от началника на НСО, е започнало едно прехвърляне между институциите – от прокуратурата казали, че при тях няма сигнал, насочили към МВР, които насочили към правосъдното министерство. "Няма какво да се лъжем – това момче няма как да подаде един сигнал или да напише едно писмо и да го изпрати точно на пресцентъра на Министерство на правосъдието", изтъкна шефката на НС.

Въпреки случилото се Митева е категорична, че охраната на бивши председатели на Народното събрание трябва да бъде премахната в срок от шест месеца след изтичане на мандата или в срок на една година.

Татяна Дончева и 500K

"Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Спрях да говоря с нея от момента, в който тя ме нарече болонка", посочи Митева. Председателят на парламента се почувствала засегната най-вече заради липсата на уважение. "Да, не сме в политиката, за да се харесваме, но поне трябва да имаме елементарно уважение един към друг", смята тя.

Във връзка със скандала, познат като "500K", Ива Митева коментира, че Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" не е разговаряла с нея за преминаване в друга партия. Според нея обаче случаят и твърденията, че Дончева се опитвала да предлага подкуп, за да разцепи групата на ИТН показвали, че този тип политици вече са изчерпани. "Това показва, че промяна по този начин няма как да стане. Че народни представители с пет-шест-седем мандата в Народното събрание няма да донесат промяната."

Facebook logo
Бъдете с нас и във