Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева: Не съм готова за премиер

Не съм готова за премиер. Смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Че трябва да е там, където е най-добре подготвен. И смятам, че един човек не може да усвои и да обикаля всички постове в държавата. Не съм разговаряла с никого, направил предложението, това си е изцяло тяхно предложение. Моля, не ме спрягайте за този пост. Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" пред репортери в парламента. Думите ѝ бяха по повод това, че в последните дни депутати от "Демократична България" и от "Изправи се. БГ! Ние идваме" се опитват да лансират председателя на Народното събрание за министър-председател.

Според нея независимо дали ще има само един вид избори, или два, проблемите са едни и същи. "Има все още проблем с прехвърлянето на собствеността на държавата от "Сиела", има неплащане по договора. Поставят се въпросите, ако случайно има избори "две в едно", кой е по-евтиният вариант. Поканих директора на "Сиела Норма" Веселин Тодоров на среща с председателския съвет, отново ще има представители на ЦИК, поканихме цялото ръководство, за да видим можем ли да се обединим около единно становище", обясни Митева.

Тя припомни, че подготовката на изборите за 11 юли е била много тежка, а сега искат да избегнат повтаряне на тази ситуация: "Обединението е за ноемврийските дати - 7, 14 ноември. Трябва да има една седмица минимум за втория тур, такова е изискването на Изборния кодекс в момента. 21 ноември е последната възможна дата за втори тур предвид сроковете по Конституция".

Председателят на парламента посочи, че е привърженик на машинното гласуване, защото то е показало резултат и недействителните бюлетини са били намалени. Улеснена е била работата на секционните комисии. И затова не трябва да се отстъпва от това решение.

Според Митева ще има проблем не с изборните секции, а с краткия срок за пренастройване на машините между първи и втори тур на президентските избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във