Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева е против връщането на хартиената бюлетина

Трябва да спрем да търсим лидера и вожда, който ще ни спаси и оправи. Трябва да търсим експертите, можещите и знаещите хора, които разбират какво означава общо благо. За съжаление не виждам такава ситуация в 48-ото Народно събрание.

Това каза пред NOVA NEWS бившият председател на 45-ото 46-ото НС от "Има такъв народ" Ива Митева.   

"С връщането на хартиената бюлетина се показва една непоследователност в действията на политиците. Идеята за машинно гласуване беше да се намали броят на недействителните бюлетини и мисля, че това се получи. На последните избори тези бюлетини бяха само 9 000, а на изборите 2017 година бяха 169 000. Няма никаква връзка между избирателната активност и гласуването с машини или бюлетини. Това е доказано. Ниската избирателна активност се дължи на честотата на изборите, колкото по-често има избори, толкова повече пада активността. Това е нормална реакция на избирателя. Опасението ми е, че с връщането на хартиената бюлетина може да се върнат и старите практики", прогнозира тя.  

"Никога не съм била член на "Има такъв народ" или друга партия. Имах определени ангажименти за изборите към ИТН и съм ги изпълнила. Дали ще бъда изкушена отново от политиката, само времето ще покаже", отговори Митева на въпрос напуска ли ИТН. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във