Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева е председател и на 46-ото Народно събрание

Ива Митева бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Както в миналия парламент, така и сега тя бе предложена от ИТН. Бе подкрепена от 137 депутати, против бе 1, а 99 се въздържаха.

"За" номинацията на Митева гласуваха от ИТН, "Демократична България", ДПС и "Изправи се, ние идваме".

БСП издигна за председател на парламента Кристиан Вигенин, но той не бе подкрепен.

Депутатът от левицата Георги Кадиев бе единственият, гласувал против Митева. Той каза, че го прави поради липсата на диалог между партиите, а за това е отговорна "Има такъв народ". Според него липсата на диалог ще провали парламента и ще върне ГЕРБ на власт.

"Депутатите трябва да изпълнят обещанията си към българските граждани за законодателство. Законодателство за по-висок стандарт на живот, законодателство за по-добро здравеопазване, за постигане на реална съдебна реформа", подчерта в своето слово председателят на парламента Ива Митева.

Впоследствие бяха избрани и заместник-председатели на Народното събрание. Те са: Виктория Василева от ИТН, Росица Кирова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, ген. Атанас Атанасов от "Демократична България", Мукадес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от  Изправи се, ние идваме".

Всички предложения бяха гласувани единодушно, както повелява парламентарната традиция.

С това се изчерпа днешният пленарен ден, а депутатите се събраха на обща снимка под надписа "Съединението прави силата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във