Банкеръ Daily

Общество и политика

Ива Митева е новият председател на парламента

Ива Митева от втората по големина политическа сила в парламента - "Има такъв народ", е новият председател на Народното събрание. За нея гласуваха съпартийците ѝ, депутатите от коалицията "Изправи се! Мутри вън!", от "Демократична България", БСП и ДПС - общо 163 депутати. 

За конкурентната кандидатура на ГЕРБ - Цвета Караянчева, гласуваха само от партията на Бойко Борисов - общо 75 народни представители.

"Заставам с голямо вълнение на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност", заяви Митева след избирането си. 

"Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се перламентаристи да добавим младостта, енергията и новаторсикя дух на новоизбраните колеги", допълни новият председател на Народното събрание. 

Тя подчерта, че на 4 април повече от половината български избиратели са изпълнили обществения си дълг и са дали своя глас, за да се конституира Народното събрание. "Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми за ясно, предвидимо и стабилно законодателство", подчерта Митева.

"Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание като конституционните норми, свързани с парламентарния контрол, изслушването на органите на съдебната власт и на органите, които изцяло или частично се избират от парламента  се изпълнят със съдържание. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа", призова новият шеф на парламента.

Новите зам.-председатели на парламента са Цвета Караянчева (ГЕРБ-СДС), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Кристиан Вигенин ("БСП за България"), Мукаддес Юсуф (ДПС), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!").

По традиция представителят на Народното събрание е от най-голямата парламентарна група, но са възможни изключения.

Кандидатурите бяха подложени на гласуване по азбучен ред.

Номинацията на Митева беше обявена зам.-председателя на "Има такъв народ" от Тошко Йорданов. Той подчерта, че тя е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание и е била дългогодишен шеф на правната дирекция на парламента.

Докато Десислава Атанасова от ГЕРБ четеше аргументите за номинацията на Караянчева, се чуваха възгласи в залата. "Дългогодишна парламентарна практика е най-голямата по брой политическа сила да излъчи председател. Тя бе нарушена вече веднъж през 2013 г. и онзи парламент беше краткосрочен. Моля да загърбим политическата си пристрастия и да следваме парламентарната традиция", призова Атанасова.

"Функцията на председател на парламента не е да служи като срамно смокиново листо, което да прикрива безобразията на властта", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" и добави, че ще подкрепят предложението на "Има такъв народ". А целта била да изгонят "мутрите докрай".

Вежди Рашидов от ГЕРБ поиска от временно председателстващия парламента - Мика Зайкова, да не допуска използването на квалификации от парламентарната трибуна, имайки предвид  думата "мутри". 

Зайкова призова депутатите да се въздържат от употребата на обиди.

Преди гласуването от ГЕРБ предложиха вотът да става със ставане от място с поименно извикване по азбучен ред на "за", "против" и "въздържал се", с мотива, че изборът на председател е едно от знаковите събития в парламента. "Тук ще стане ясно, доколко са верни думите на групите, които заявиха, че ще се борят за нов морал и етика, да стане ясно и жаждата им за власт", каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Колегата му Тома Биков добави, че това решение трябва да се подкрепи, след като всички се обявяват за прозрачност и нямат намерение да бавят заседанието. Биков и Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" си размениха реплики. А Дончева определи процедурата като бавене на заседанието. "Да не губим време в технически ходове", призова тя.

От 229 гласували в залата и трима дистанционно, 75 депутати бяха "за", 155 - "против". Предложението на ГЕРБ не се прие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във