Банкеръ Daily

Николай Хаджигенов:

Ива Митева би била чудесен избор за министър-председател

„Вероятността да получим третия мандат не е малка, защото ние, след като приключихме варианта с площада миналата година, започнахме да обединяваме, обиколихме всички формации на промяната – с предложение да направим точно това, което сега му идва времето. Да се съберем заедно и да направим каквото трябва за да приключим диктатурата на ГЕРБ, да започнем да разчупваме модела с кръговете и обръчите от фирми. Затова има шанс да получим третия мандат. Ние към момента сме единствените, които избягват идеологическите противоречия, опитваме да си говорим с всички, с изключение на ГЕРБ и ДПС“.

Това заяви в интервю за Радио Пловдив Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Той коментира и решението на БСП да не уважи искането на Мая Манолова, което предвиждаше партиите на протеста и столетницата да се съберат, да решат, и да предложат на коя партия да бъде даден мандатът.

„Корнелия Нинова и Мая Манолова открай време, още от времето на БСП, непрекъснато си мерят някакви неща помежду си. Аз предпочитам да не влизам в тази тема“, каза Хаджигенов.

Народният представител призна, че не е достатъчно обмислено предложение партиите на протеста и БСП да предложат на президента Румен Радев кой да получи третия мандат.

„Разговори обаче трябва да бъдат водени, защото правителство е възможно само в тази конфигурация – трите партии на протеста и с подкрепата БСП. Ако политическото поумняване се забави, отиваме на други парламентарни избори“, подчерта Хаджигенов.

Според него дали „Има такъв народ“ ще промени позицията си за предстоящи разговори за кабинет и подкрепа, ще зависи от политическото прозрение и поумняване.

„Там нещата са непредвидими. Като наблюдаваме по-голяма част от реакциите, те са по-скоро емоционални, тоест нямат нищо общо с рационалното“, каза Николай Хаджигенов, но допълни, че засега разговори между двете формации не са водени.

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ смята, че Ива Митева от ИТН би била чудесен избор за министър-председател, но недостатък на тази идея, която дойде от Атанас Атанасов от ДБ, е че ще се оголи Народното събрание.

„Ние водим засега неофициални разговори, предимно с "Демократична България". Не сме стигали до име на премиер. По-важно е как ще изглежда правителството, как ще го сглобим, какво ще бъде споразумението, какви срокове ще се поставят и какви задачи“, обясни Хаджигенов.

Вчера съпредседателят на 4Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че всяка една от партиите трябва да направи компромиси.

"Нека от ИТН предложат канидат за министър-председател, който да е различен от предишния. За нас този човек няма капацитета да оглави правителство точно в този момент. Да предложат Ива Митева примерно или човек с нейните качества. Ако се намери фигура, около която всички да се обединим, естествено, че ще седнем и ще се разберем и за министрите. Нека не слагаме каруцата пред коня и да коментираме имена на министри. Първо трябва да намерим форум, на който да се съберем всички четири партии", обясни Атанасов.

Той допълни, че за него също е разумно президентът да свика още един кръг консултации. "На всяка една нова среща има какво ново да се каже. Ситуацията е изключително динамична", каза още ген. Атанасов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във