Банкеръ Weekly

Общество и политика

Юруш, постовете свършват!

Ако нещата продължават така, първите управленски позиции ще бъдат заети далеч преди изборите. А най-първите вече са заети. Бившият премиер Бойко Борисов отрече например, че ще бута президента Росен Плевнелиев на принципа "Стани, да седна". Борисов нямало да става президент, докато Плевнелиев иска да е такъв. А кой президент не иска да е такъв пожизнено?


Но е нужна и коректност - след избора на Плевнелиев за държавен глава тогавашният премиер Борисов заръча на бившия си регионален министър да му пази президентското кресло, докато изкара още един премиерски мандат. И напомни, че е бил всичко, само не е и президент. Нещата после се объркаха. Борисов не само не подхвана втори мандат, но не довърши дори и първия. Плевнелиев пази обаче креслото според заръката.


"Планове нямам, защото само Господ разполага с това, което ще бъде. Моята кариера е вече 15 години - само може да ми завиждат и тя се дължи само на избор мажоритарен", с гордост напомни Борисов. И по-мажоритарен избор, който да увенчае тази завидна кариера от президентския, просто няма. С две думи, президентският пост не трябва да го мислим, той е зает за години напред.


Същото е и с премиерския стол. Пламен Орешарски няма никакво намерение да го сдава, но приемникът му вече е ясен - българинът без цензура Николай Бареков. Знаем и името на следващия вътрешен министър - шоу патриота Росен Петров. Освен ако Волен Сидеров не го заеме силово или по споразумение в бъдеща коалиционна схема "златен пръст".


И тук започват проблемите. Как ще работят тези хора за една кауза, щом отсега няма признаци на разбирателство. Ето например Бареков иска да гътне Плевнелиев с импийчмънт и зове ГЕРБ да гласуват за това заедно с БСП и ДПС. Разчита явно на годините, в които венцеславеше Борисов в bTVтака, че къртеше мивки.


Сега пак кърти яко, но срещу Борисов. Преди време го нарече "анаболено чудовище", после обяви че е "поръчан" мокро от него, след което уточни, че му е политически баща, и го свалил от власт. Глупости, отвръща лидерът на ГЕРБ - седеше на трапезата ми, никога не плащаше сметката, че и партията опита да ми отмъкне. "Да отидем да ми вземат кръв и да видят дали има в нея следа от анаболи", предложи Борисов. Представяте ли си анаболен президент до анаболен премиер, чийто анаболен вътрешен министър провежда акция "Чисти ръце"?!


За тази акция на Бареков и Росен Петров Борисов рече, че няма да я бъде, ако ръцете им не са чисти. А да са чисти, не значело да ги миеш със сапун и да викаш: "Ръцете ми са чисти". Пък и редно било да скриеш от камерите аксесоарите по тях за стотици хиляди левове. Взаимната непоносимост на този бъдещ управленски антиекип е такава, че на помощ беше призована отчайващата ни съдебна система. Може и да е най-корумпираната в цяла Европа, но било по-добре тя да почиства пейзажа, отколкото Бареков и Петров. А последният съвсем отнесе крошето с разказан от Борисов виц: "Знаете ли защо новият вътрешен министър ще бъде най-интересен? За пръв път ще имаме вътрешен министър, когото никой няма да може да води за носа."


С подобни съперници Борисов току-виж седнал на президентския пост. Извън миналогодишната февруарска засечка, продължаваща вече цяла година, кариерата му се движеше като бобслей по улея в Сочи. А онези, които се колебаят чии ръце са по-подходящи за операция "Чисти ръце", да следят възхода на Бойков на стената му във Фейсбук. Тия дни там бяха окачени негови фотоси, проследяващи израстването му под пагон. Снимките са от казармата, пожарната и МВР. За двайсетина години от лейтенант станал генерал-лейтанант, любимата му песен е "Батальонът се строява", а те (опонентите му) тръгнали с един кортик да го плашат.


Не, тези хора заедно няма да ги бъде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във