Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЮРУШ НА ВЕЦ-ОВЕТЕ

Четири ВЕЦ-а и три каскади (с общо шест ВЕЦ-а) пусна за продажба Националната електрическа компания чрез Агенцията за приватизация. Крайният срок за подаване на оферти изтече в 17 часа на последния работен ден преди Великден - петък, 28 април. Независимо от краткия срок - само 18 дни, час преди ведомството на Захари Желязков да хлопне кепенците, пред него се оформи същинско стълпотворение: 31 фирми подадоха 46 оферти за закупуването на извадените на тезгяха десет ВЕЦ-а. Което значи, че някои от кандидатите са си харесали по повече от една централа.


Десетте предложени за продажба централи имат обща мощност 165.75 МВт, или около една четвърт от мощността на всичките работещи 103 ВЕЦ-а у нас. През 1998 г. произведената чрез силата на водата електроенергия в България е била 9% от общото количество произведено електричество (б.а. от НЕК уточниха, че данните за миналата година все още не са готови). Така че не инсталираните мощности, които са твърде скромни, са привлекли купувачите.


По интересен е самият факт, че се продават съоръжения с доказана в целия свят висока ефективност, носещи гарантирана голяма норма на печалба.


Ако се окажат верни твърденията на служители от Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси, че НЕК като единствен купувач на енергия ще я плаща на ВЕЦ-овете по 1.5 цента на киловатчас, то не е трудно да се изчислят годишните приходи от една централа. Още повече че новият Закон за енергетиката и енергийната ефективност задължава НЕК да изкупува приоритетно произведената от ВЕЦ електроенергия.


Така, взимайки за пример продаващата се каскада Пиринска Бистрица, включваща централите Пирин и Спанчево, се получава следната картина: общата инсталирана мощност на каскадата е 49.2 мегавата. При средногодишно натоварване на мощностите от 80% и престои за ремонт и по други причини от 30% годишните й приходи ще са в рамките на 3.7 млн. щ. долара. Като се има предвид, че посочените проценти за натоварване и престои са силно завишени, то реалните приходи ще са поне с 1-1.5 млн. долара по-високи. Традиционната поддръжка и разходите за персонал при ВЕЦ съставляват около 3-4% от общите приходи.


На пръв поглед, противно на логиката, най-много оферти - 13, са подадени за ВЕЦ Самораново, намираща се близо до Дупница. Централата е в експлоатация от 1965 г., а инсталираната й мощност е само 2.8 мегавата. Годишните й приходи би трябвало да са около и над 207 хил. долара.


За най-голямата продавана каскада - Санданска Бистрица са подадени десет оферти. В състава й влизат три централи - Попина лъка, Лиляново и Сандански, чиято обща инсталирана мощност е 55.7 мегавата. Трите ВЕЦ-а са пускани в експлоатация в периода 1969-1971 година.


Осем купувачи са харесали най-старата ВЕЦ Осогово, чиято мощност е 0.53 мегавата. Централата работи безупречно вече 73 години и според специалистите има живот поне още три десетилетия. Основните агрегати на ВЕЦ-а са произведени от чешкия концерн Шкода.


Седем оферти са подадени за каскада Пиринска Бистрица.


Странно - само трима кандидати са се ориентирали към каскада Искър, включваща два от най-големите ВЕЦ-а у нас - Пасарел (32.25 МВт) и Кокаляне (22.4 МВт). Толкова са мераклиите и за ВЕЦ Петрово. И трите централи са съоръжени с чешки агрегати CKD.


Очаквано най-малък интерес е проявен към най-малката ВЕЦ Лешница с инсталирана мощност само 0.25 мегавата. Централката работи от 1939 г. с австрийски генератор Войт.


Но най-странното е, че при всичките предимства на водноелектрическите централи сред кандидатстващите 31 фирми само три са чуждестранни - чешката Енерго-про АД, проявила интерес към ВЕЦ Самораново, консорциумът на канадската Монопрос холдинг и японската Окада с оферта за каскада Искър и италианската Е. Мирольо ЕООД - кандидат за каскада Санданска Бистрица.


От българските кандидати ловешката ВЕЦ Енерги ЕООД и софийската Мекамиди са подали по три оферти. Повечето от дружествата са регистрирани неотдавна с капитал от 5 хил. лева. По-известните са Ровотел, в което фигурира името на бившия промишлен министър Румен Биков, Елкабел на Мултигруп, Дару Металс - купувача на Кремиковци, който не може да се оправи с металургичния комбинат, но е хукнал и след ВЕЦ-овете.


Според непотвърдена информация при приватизацията на централите ще бъде разрешено и плащане с компенсаторни записи. Тъй като ВЕЦ-овете се продават като обособени части от НЕК и всичко от продажбите ще отиде в касата на компанията, не е ясно за какво тя би могла да използва компенсаторките. Дали пък за майтап няма да участва с тях в приватизацията на предприятия от други отрасли?


Белчо Цанев

Таблица ВЕЦ-ове


ВЕЦ/КАСКАДА#9;ОФЕРЕНТИ


Каскада Пиринска Бистрица, ВЕЦ Пирин и ВЕЦ Спанчево#9;Терна енерджи България ООД,Хидро пауър България АД, ВЕЦ-Енерги ЕООД, Мекамиди-София ЕООД, Дару металс АД, Пирин 2001 АД, Марпекс ООД

Каскада Санданска Бистрица, ВЕЦ Попина лъка, ВЕЦ Лиляново#9;Терна Енерджи България ООД, Хидро пауър България, ВЕЦ-Енерги ЕООД, Мекамиди-София ЕООД, Дару Металс АД, Санданска Бистрица АД, Е.Мирольо ЕООД, Енерго-про АД, Век Свети Врач АД, ЕлкабелАД

Каскада Искър, ВЕЦ Пасарел, ВЕЦ Кокаляне#9;Monopros holding LTD и Okada LTD, Искър електрик АД, Ел Ем Импекс ЕООД

ВЕЦ Самораново#9;ВЕЦ - Енерги ЕООД, Мекамиди-София ЕООД, Самораново приват 2000 АД, Ави-21 ООД, Промел ООД, Енерго про АД, Самораново ЕООД, Българска хидрогрупа-юг ООД, Центриом ООД, Евротранс ЕООД, Хидро пауърс ООД, Неджин ООД, Елкабел АД

ВЕЦПетрово#9;Еко енерджи АД, Реиж ООД, ЕТ Ариел-ТН-Тони Цветанов Йорданов

ВЕЦ Осогово#9;ББС-Хидро ООД, Медиком-електрик ООД, Ави-21 ООД, ВЕЦ-Осогово 2000 ООД, Ровотел ООД, Реиж ООД, Промснаб ЕООД, Неджин ООД

ВЕЦ Лешница#9;Реиж ООД, Еко енерджи АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във