Банкеръ Daily

Общество и политика

Юрий Борисов осъди МВР заради ареста покрай шпионския скандал с "Русофили"

Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов съобщи на профила си във Фейсбук, че е осъдил МВР заради ареста си на 9 септември миналата година покрай шпионския скандал с Национално движение "Русофили". Той пусна извадки от решението на Софийския районен съд.

"Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж", написа Борисов, който сега е един от секретарите на "Русофили".

"Лицето не е било задържано при установени данни за извършено престъпление, а за да обслужи други цели в рамките на вече образувано досъдебно производство", пише районният съдия. За него остава неясно защо Борисов е бил задържан, след като е бил призован да даде показания като свидетел. Съдът напомня, че задържането за 24 часа по Закона за МВР е допустимо, когато трябва да бъде осигурено явяването на някого при обосновано подозрение, че е извършил престъпление, или "когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление, или укриване след извършване на престъпление". В случая задържането на Борисов не се оправдава с нито една от тези цели, приема съдът.

Магистратите допълват, че със задържането правата и интересите на Борисов са засегнати в по-голяма степен от необходимото. Затова съдът отменя заповедта за задържането му и осъжда МВР да плати разходите за адвоката му. Какви са те, остава тайна, тъй като Борисов е заличил тази част от решението. То все още не е публикувано на сайта на Софийския районен съд. СДВР може да го атакува пред Административния съд в София.

Припомняме, че Юрий Борисов беше задържан по делото за шпионаж, по което е обвинен председателят на "Русофили" Николай Малинов. "Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам", обяви Борисов през септември.

Разследването за шпионаж още е висящо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във