Банкеръ Daily

Общество и политика

Юрий Асланов: Божков може да допринесе за промяна в съотношението между политическите сили

"Васил Божков няма самостоятелен политически потенциал, но може да допринесе за промяна в съотношението между политическите сили в страната". Това каза пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов. Според него обвиняемият бизнесмен Божков няма да оглави лично политическия проект, който обяви, че ще прави.

"Не ми се струва, че е човек, който няма обективна преценка за нещата и за себе си. Би трябвало да е наясно, че той не е този харизматичен, привлекателен образ, който може да привлече някаква енергия. Може обаче да подпомогне политическото инженерство на определени други политически проекти и да им придаде сила, разбира се финансова", обясни той. По думите на социолога това поведение на т.нар. хазартен бос е продиктувано от обида и желание за реванш.

Асланов коментира и опозиционната готовност на БСП. "В съзнанието на мнозинството от хората в България това е опозицията в България, защото тя е различната партия. БСП е партията, която винаги не е одобрявала посоката на развитие на страната и начинът, по който се прави политиката. Дори в определени моменти е отхвърляла и наказвала собствените си управления заради същите причини", отбеляза той. По думите на член на Националния съвет на БСП тя е една класическа лява, антикапиталистическа партия

Юрий Асланов изрази очакване след предстоящия избор на председател на левицата, ако победителят е категоричен, вътрешните конфликти в партията да стихнат поне временно. Тогава ще може да се говори доколко е понесла БСП електорални щети от случилото се до този момент и доколко има ресурси да се яви в добра форма на предстоящите парламентарни избори.

"Очевидно е, че става дума само за едно - лидерската драма. Не чух в разправиите, не мога да ги нарека дебат, някаква друга тема. По повод на личността на Корнелия Нинова се поставят и важни въпроси - за метода и стила на ръководство", посочи Асланов.

Социологът беше категоричен, че анти-ГЕРБ говоренето не е достатъчно, за да те определи като опозиция. "Левите партии описват един друг свят и това определя силата им. БСП трябва да си припомни, че е била такава партия и е предлагала много смели и радикални решения за промяна на социалните баланси. Ако не го направи, тя е обречена да седи в зрителската зона и да наблюдава процесите, без да успее да се намеси", подчерта Юрий Асланов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във