Банкеръ Weekly

Общество и политика

Юнкер разкъса част от гордиевия възел

Жан-Клод Юнкер

Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви на 15 октомври, че ще повери на словака Марош Сефкович поста на заместник-председател, отговарящ за енергийния съюз. Той бе освободен от Аленка Братушек, чиято кандидатура бе отхвърлена след изслушването й от представители на Европейския парламент. Миналата седмица 112 евродепутати, които са членове на комисиите за индустрия, проучвания, енергетика и околна среда, отсъдиха, че Братушек е негодна за отредената й от Юнкер позиция и само 13 гласуваха в нейна полза. Освен за неубедителното й представяне словенката бе критикувана и заради факта, че сама се е номинирала за еврокомисар.

След неколкодневни брожения и догадки какво ще се случи Братушек оттегли кандидатурата си, а Словения посочи за неин заместник госпожа Виолета Булч - 50-годишен предприемач без никакъв политически опит, избрана в новото словенско правителство едва преди месец. Което автоматично я лиши от престижното предложение към Братушек. За да няма генерални промени в добре подреденото семейство, Юнкер логично й отреди по-скромния ресор на транспорта.

За справка Сефкович и за групата на социалистите и демократите, към която принадлежи, промяната е своеобразна победа. В момента той е заместник-председател на все още действащата Европейска комисия, отговорен за международните връзки и администрацията, поради което пренасочването му към “Транспорт и космическа политика” в новата комисия беше пълно разочарование. В новото писмо на Юнкер до Сефкович в неговите задължения и правомощия е включен и надзор над комисаря по транспорта. А това означава, че Булч ще се отчита пред словака. Въпросното решение се оценява от познавачите на дипломацията в Брюксел като опит да се успокоят членовете на парламентарната комисия по транспорта, които не са доволни от новата номинация.

В писмото за отговорностите на Булч обаче Юнкер не споменава нищо за европейската космическа политика - раздел, който бе в ресора на Сефкович. В тази връзка веднага се появиха саркастични коментари, че Юнкер не е искал да рискува с космоса заради странните интереси и умения на словенката, вариращи от младежките й баскетболни успехи и черния колан по таекуондо до квалификацията й на шаман и способността й да ходи по жарава.

Оттук нататък предстои изслушването на Булч на 20 октомври и ден по-късно на Сефкович в новата му роля. Очакванията са словакът да получи подкрепата и на трите основни политически групи в Европарламента. За ЕНП е важно наложеният от тях кандидат за председател на Европейската комисия да започне работа без по-нататъшни препятствия. Социалистите ще са доволни, че имат още един заместник-председател. А либералите ще са щастливи, че на мястото на Братушек получават друг съпартиец.

Ако всичко мине успешно и никой не бъде отхвърлен, на 22 октомври новият състав на комисията ще бъде гласуван ан-блок. Само че в този сценарий има едно слабо място и то е унгарският еврокомисар Тибор Наврачич. За него депутатите поискаха нов ресор, а не сегашния “Образование, култура, младеж и гражданство”. Което означава, че стартът на екипа на Юнкер, предвиден за 1 ноември, може да се забави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във