Банкеръ Daily

Общество и политика

Юнкер потвърди отпадането на мониторинга за България

Днес, малко преди началото на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, разговарях с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Попитах го дали мониторингът върху България отпада, на което Юнкер отговори положително, обяви евродепутатът Елена Йончева.

"В разговора си с него споделих, че България трябва да полага повече усилия за установяване на правова държава, с което председателят на ЕК се съгласи", каза Йончева, която е от групата на Европейските социалисти.

Европейската комисия представя в Страсбург докладите си за страната ни и Румъния. Очаква се това да е последният мониторинг за България, както се говори усилено през последните няколко месеца. 

Докладът отчита напредъка в борбата с корупцията по високите етажи на властта, реформата на съдебната система и медийната свобода. В доклада си от миналата година комисията бе посочила, че преди края на мандата си този месец ще направи поредната оценка. С това ЕК изразяваше очакване процесът на наблюдение на страна да бъде приключен.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще се оттегли, ако тази година наблюдението над България не отпадне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във