Банкеръ Daily

Общество и политика

Юнкер одобри кандидатурата на Виолета Булц за еврокомисар

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер одобри кандидатурата на словенския вицепремиер Виолета Булц за еврокомисар след като снощи разговаря с нея, съобщи Европейската комисия.

Юнкер ще съобщи по-късно какъв ресор смята да предостави на Виолета Булц.

На 10 октомври Словения издигна нова кандидатура за членство в ЕС, след като бившият премиер Аленка Братушек не получи подкрепата на Европейския парламент и оттегли кандидатурата си.

Новата избраничка на Юнкер ще има проблеми да спечели депутатите от Европейския парламент, тъй като в медиите се появиха подробности за нейната склонност към окултизъм и псевдонаучни теории. В официалната си биография тя посочва, че има диплома на шаман, получена на курс в Шотландия, където между другото се научила да ходи по огън. Освен това Булц написала в своя блог, че вярва в концепцията за черпене на безкрайна природна енергия от биосферата без използване на горива и замърсяване на околната среда, което учените отхвърлят като безсмислица.

Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Булц, както стана с Аленка Братушек, Юнкер ще трябва да излезе с трето предложение или и сам да подаде оставка и с това да върне процедурата за избор на нов състав на Европейската комисия в самото начало.

С оглед на това, че Европейската комисия би трябвало да встъпи в длъжност на 1 ноември, наблюдателите предупреждават, че нови усложнения във връзка с комисарката от Словения биха могли да отложат формирането на ЕК за неопределено време. Макар и преди да се е случвало някои кандидати да бъдат отхвърлени и след това заменени с алтернативни, досега не е забелязан случай двама кандидати от една страна да бъдат отхвърлени един след друг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във