Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЮНИОН МИНИЕР ВЕЧЕ ПРИТЕЖАВА 97,4% ОТ МДК-ПИРДОП

Г-н Ромбо, ако вие притежавахте акции от МДК като индивидуален инвеститор или като шеф на приватизационен фонд, щяхте ли да ги продадете на цената, която вашето дружество предложи?


- Да, но нека да започнем със за фондовете. Ако знаете, че ние вече притежаваме над 67% от акциите, то вие определено ще ги продадете. Смятам, че целта на приватизационните фондове е да съберат пакети от акции и по този начин да заемат добри позиции за начало на преговорите с потенциални инвеститори. Не мисля, че ролята на приватизационните фондове е да участват в компании като нашата, която има намерение да направи сериозни инвестиции, да внедри нова техника и да си сътрудничи в това и с други компании. Целта на масовата приватизация е да върне на хората част от богатствата на страната. Ето защо от главните задачи на фондовете е да направят връзката с големите инвеститори. За да се измъкне България от кризата, е необходимо да се създаде мултипликационен ефект- т.е. нещо като това, което се опитахме да направим с операция Коледа. Ние дадохме 6-7 млн. щ. долара в региона на Пирдоп, срещу което получихме акции. Някои от хората са решили да спестят получените пари, а други да ги похарчат. Това означава, че те са си купили, да речем, хладилник, но означава също така и че притежателите на магазина за хладилници са получили пари и с тях те могат да правят други неща. Чрез държане на парите в холдингови компании България няма да излезе лесно от сегашната ситуация.


Ако говорим за работниците, то те имат нужда от парите сега. Защото както много пъти съм казвал, и не съм блъфирал, ние няма да плащаме дивиденти няколко години. Причината, поради която предприехме операция Коледа, бе разбирането ни, че ще е една добра сделка за работниците да купят от Агенцията за приватизация акции на комбината на цена 11 250 лева. Но дори на тази цена някои от тях не са успели да ги купят, защото са нямали достатъчно пари. На всеки са се падали по около 200 акции и са били необходими малко над 2 млн.лв. в брой.


Как стоят нещата с кредита от Световната банка за екологичния проект, свързан със синята лагуна?


- Проблемът е, че ние искаме да започнем работа, а не можем да направим това, преди да притежаваме земята. Първо трябва да купим земята от частните собственици, които за жалост още не са получили своите нотариални актове, а след това и общинската земя. Става въпрос как да планираме нещата във времето, а не за пари. Тази земя не струва почти нищо, защото е силно замърсена, но въпреки това ние ще предложим на собствениците една доста висока цена. Заявихме на местния управител, че ще спазим всички процедури, но искаме да получим земята колкото е възможно по-скоро. Властите решиха, че ще организират търг, но това ще отнеме два-три месеца. Вече предприехме някои мерки, за да намалим риска от замърсяване при сериозни валежи, но този риск не е изчезнал на сто процента.


При взаимоотношенията ви с БНБ продължават ли проблемите с продажбата на златото, произведено в Пирдоп ?


- Смятам, че ситуацията не е нормална, а много хора в БНБ също мислят така. Както в Европа има свобода да се търгува злато, така трябва да е и тук. Това не е злато, което ние сме получили безплатно и искаме безплатно да го изнесем от страната. Ако имаме злато, произведено в Пирдоп, то е защото сме платили на мините концентрата, в който то се съдържа и който сме купили както от български, така и от чужди мини.


Ние произвеждаме злато и бихме искали да имаме възможност да го продаваме, когато пожелаем, при това на пазарни цени. Системата сега е такава, че сме длъжни да го предложим на БНБ. Ако те пожелаят, могат да го купят на определена цена и тази цена за дълго време бе по-ниска от пазарната. Днес поради сметките, които правят в Централната банка, и поради спада на цената на златото банката понякога губи. Желаем тази система на търговия да се премахне не защото ни пречи на нас, а защото е една аномалия.


Колко злато произвеждате?


- Малко под тон на година.


Какви са плановете ви за МДК в близко бъдеще?


- Когато в началото дойдохме в Пирдоп, проверихме с какво защитно облекло разполагат работниците. Проверихме и какво облекло може да се намери в България, за да сме сигурни, че работниците ни ще са екипирани, както в другите наши фабрики. Купихме това, което беше възможно оттук, а останалото - два контейнера, взехме от чужбина. Сега имаме проблеми поради законодателство от 1962 година. То ни задължава да минем през определена процедура и да получим сертификати за въпросната екипировка, преди да я използваме. Но цялата процедура може да отнеме и два месеца. През това време екипировката ще стои, а работниците ще работят при старите условия. Ето защо бихме искали нещата да се променят, като по този начин ще се помогне и на други инвеститори. Просто е необходимо да се приеме, че оборудване, произведено в Европейския съюз, се вкарва без проблеми.


Иначе най-важното за нас е подготовката на общото събрание във вторник. Вече имаме 97,4% от акциите. Аз запазвам правото си да проверя на събранието кога са купени акциите. Всяка покупка преди разрешителния период е била в противоречие с устава на МДК. е съм упражнил правата си досега, защото исках да дам шанс на малцинството да излезе от компанията. Днес ние напълно я контролираме и можем да увеличаваме капитала й, когато пожелаем. е дадем това право на борда на директорите и тайно ще внасяме оборудване, за да не плащаме импортни такси и ДДС, с тази техника ще увеличим капитала.


Кой притежава останалите 2,6% от МДК?


- Аз знам за един американски инвестиционен фонд, който въпреки винкулацията твърди, че е имал право да купи акциите.


Как се казва фондът?


- Трябва да им дам още един шанс да излязат от предприятието. Разговора води Ясен Гуев

Facebook logo
Бъдете с нас и във