Банкеръ Daily

Общество и политика

ЮНЕСКО показва постиженията на БАН в Париж

По инициатива на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината на Академията е включена в програмата на ЮНЕСКО за 2019 година. По този повод фотоизложба на БАН в сградата на ЮНЕСКО в Париж представя пред международната общност дейността на Академията.

Откриването на изложбата се проведе на 16 октомври в присъствието на посланици, българи, които живеят и работят във Франция и представители на научната общност. Домакини на събитието бяха посланикът на България във Франция и постоянен представител на България към ЮНЕСКО Н. Пр. Ангел Чолаков и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Председателят на БАН представи дейността на Академията и нейната роля през всичките исторически периоди. Той говори за постиженията на българските учени в 150-годишната история на БАН и актуални проекти във нейните научни направления. При откриването на изложбата Н. Пр. Ангел Чолаков посочи, че БАН е най-големият научен център в България и работата на учените в нея е повод за гордост на страната ни.

Отношенията на ЮНЕСКО с БАН имат дълга история. Много български учени са допринесли значително за дейностите на международната програма за фундаментални науки, междуправителствената програма “Информация за всички”, програмата “Човек и биосфера”, “Паметта на света” и международната програма за биоетика. 

До 24 октомври посетителите на изложбата в Париж ще могат да разгледат 25 платна, които разказват за историята и научните постижения на БАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във