Банкеръ Weekly

Общество и политика

Юнал Лютфи: СДС СЕ ОПИТВА ДА РАЗЦЕПИ ЦАРСКОТО МНОЗИНСТВО

Г-н Лютфи, как си обяснявате нежеланието на СДС да влезе в правителство, в което участва и ДПС?
- Това е една доста слаба политическа позиция. Опитвайки се да принудят НДСВ да не включва в бъдещия кабинет представители на ДПС, лидерите на ОДС целят да поставят в затруднена ситуация Негово величество Симеон Втори. Дори съм склонен да разглеждам това поведение като опит за провокация, чиято задача е да внесе не само дух на недоверие между НДСВ и нашето движение, но и рязко да затрудни Симеон Сакскобургготски при съставянето на пълноценен и ефективен кабинет. Всъщност мисля, че още от самото начало на преговорите с победилото национално движение лидерите на ОДС никога не са сядали на масата с искреното желание да участват във формирането на новото правителство. Те винаги са поставяли искания и предложения, които очевидно са неприемливи за НДСВ. Явно е, че крайната цел на такова поведение е ОДС да остане една подчертано деструктивна опозиция. Като казвам деструктивна, имам предвид, че лидерите на ОДС са готови да използват и най-неприемливи и некоректни похвати.

Какви са тези некоректни похвати?
- От разцепление на парламентарната група на НДСВ до всякакви подмолни опити за провокиране на правителствена и парламентарна криза, което най-късно до една година да доведе до предсрочни парламентарни избори. Това е крайната цел на ОДС. Те нямат друга позиция, тъй като един успешен четиригодишен мандат на това мнозинство от 141 депутати на НДСВ и ДПС ще превърне ОДС и предимно СДС в една бързо маргинализираща се политическа формация, която ще загуби напълно влиянието си в обществото.

Kак ще отговорите на обвиненията, че ДПС се стреми към смяна на етническия модел в България?
- Това са обвинения, скалъпени в една партия, която наистина губи чувство за реалността. Явно на Раковски 134 вече не стъпват здраво на земята и като изваждат отделни моменти от контекста на цялото изказване, се опитват да скалъпят сценарий, с който да дискредитират ДПС в очите и на нашите партньори от НДСВ, и на цялото общество.
Мисля обаче, че всички тези опити по-скоро отново демонстрират политическата немощ, в която са изпаднали довчерашните управляващи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във