Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЮКОС ПЕТРОЛЕУМ - БЪЛГАРИЯ, ИСКА 30% ОТ МОБ СВЕТИ НИКОЛА

Юкос петролеум - България, е поискала от БНБ да й позволи да придобие 30% от записания акционерен капитал на МОБ Свети Никола, който е 32.2 млрд. лева. От управление Банков надзор на Централната банка уточниха, че ще разгледат молбата след завръщането на подуправителката Емилия Миланова от Германия. Петролната фирма е предоставила документи, че след плащане на данъци печалбата й е около 36 млрд. лева. Според справките 25% от Юкос петролеум - България, са собственост на Феста, която също е акционер в МОБ Свети Никола, а останалите 75% притежава кипърската офшорна фирма Юкос Интернешънъл - Никозия.


До миналата година при капитал от 2.2 млрд. лв. Юкос петролеум - България, владееше 5% от акциите с право на глас от банката, чийто общ размер бе 1.1 млрд. лева. Свързаните с Юкос петролеум физически и юридически лица пък държат още 17% от акциите с право на глас.


Ако сега БНБ разреши на Юкос петролеум - България, да придобие 30% от записаните 32.2 млрд. лв. капитал на МОБ Свети Никола, реално внесеният дял на петролната фирма ще бъде 9.66 млрд. лева. А тази сума плюс досегашният реално внесен капитал надвишават изискваните по закон 10 млрд. лв., за да се запази лицензът на банката. В същото време това е един изключително елегантен начин Юкос петролеум - България, да придобие пълен контрол върху управлението на банката и общото събрание на акционерите. Поне докато капиталът на МОБ Свети Никола бъде изцяло попълнен до 32.2 млрд. лева. А междувременно се очаква промените да започнат с името на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във