Банкеръ Daily

Общество и политика

Южна Корея е приоритетен партньор на България в Азия

България приема Южна Корея за приоритетен партньор в региона на Азия и желае да развива активни политически и икономически отношения. Нашата първа двустранна среща днес е отлична възможност да обмислим как да надградим резултатите от визитата на нашия премиер Бойко Борисов в Сеул през септември тази година. Това каза външният министър Екатерина Захариева на среща с колегата си от Южна Корея Канг Кьонг-хуа в Мадрид в рамките на 14-ата среща на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа“.

"На фона на динамичния политически диалог между двете държави през последните години би трябвало да работим за задълбочаване на търговско-икономическите връзки и привличане на южнокорейски инвестиции в България", заяви още външният ни министър.

Република Корея е 11-ата по големина икономика в света.

“Много съм радостна да се видим. Беше чест за нас да приемем премиера Борисов и да подпишем редица документи. Очакваме сега конкретен интерес към вашата страна да проявят нашите компании, които имаха шанса да се запознаят от първо лице с възможностите за инвестиции в България”, каза министър Канг Кьонг-хуа.

Захариева подкрепи усилията, които Корея полага за намиране на решение по дипломатически път на проблемите на Корейския полуостров.

Външният ни министър поднови поканата за посещение в България на президента Мун Дже-ин, отправена от предишния и от настоящия български президент и потвърдена от премиера Борисов при визитата му в Сеул. Корейски президент никога не е посещавал България. Негова визита би била знакова догодина, когато отбелязваме три десетилетия от установяването на дипломатически отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във