Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЮГОСЛАВИЯ - ГОЛЯМАТА ПРОВЕРКА ЗА ЕВРОПА

Изглежда, новият световен ред започва да се подрежда... от Югоизточна Европа. Десет години след Голямата промяна вече има ясната и по последния детайл от бившия Източен блок - Югославия. Ако с десетилетия ключът бе Източна Европа, сега и допълнителният катинар - Югоизточна Европа, бе отключен. След премахването на Слободан Милошевич европейският терен за световната политика е разчистен, а югоизточната му част просто става обект за нов кръг от действия на световната дипломация.


Картината с дима над парламента в Белград, стотиците хиляди по улиците, гладните за всяка вътрешна и международна реакция извънредни информационни емисии са като забавена лента от най-новата история на Балканите. Завзета телевизия, контролирани радио и телеграфна агенция, неясни и пълни с напрежение преговори с армията и полицията, къде е и как ще се опита да се измъкне диктаторът... Приликите с Букурещ, София, Тирана са толкова фрапиращи, че световните лидери без много усилия можеха да повторят някое и друго изявление от архива си. Генералният секретар на ООН се среща с Генералния секретар на НАТО, президентите на САЩ и Русия правят изявления и по тях се правят прогнози за бъдещия развой на събитията, европейските ръководители отново със загрижен вид съобщават за намеренията си след предизвестения резултат, а външните министри от важни столици са в непрекъснат телефонен контакт...


И за най-необременения с географските науки районът, за който става дума в многобройни изявления и телефонни разговори, веднага може да бъде ситуиран. Това достатъчно красноречиво говори веднъж за спецификата на Балканите и втори път - за спецификата на отношението към тях. Парадокс, съвпадение, закономерност, хитро повторение на историята или всичко това заедно? Факт е, че точно десет години след обединението на Германия идва голямата промяна и за Югославия. Най-важното нещо, което се случи след падането на Берлинската стена - казва американският държавен секретар Мадлин Олбрайт. Падна и последното парче от Стената, от Желязната завеса - допълва я германският външен министър Йошка Фишер. И един етап от търсещата себе си от десетилетие насам световна политика, изглежда, приключил.


Какво оттук нататък? Падането на Милошевич отваря перспектива не само за Сърбия. Причината - всичко, което ставаше на Балканите през последните десет години, бе белязано от Слободан Милошевич. Всичко, което тепърва трябва да се случи, е невъзможно без Сърбия. Съдбата на диктатора от Белград е безинтересна. Този труден край вече се е случвал. Това е познатият край на всеки, който изначално е със сбъркани представи за властта. Интересното е накъде ще тръгне Белград след Милошевич. Това е голямата проверка за Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във