Банкеръ Daily

Илиян Василев:

ИТН върви към ритуално самоубийство

Анализаторът Илиян Василев

Само ползи виждам в изясняването на позициите на ИТН. Изявата на Тошко Йорданов, в комбинация с изказването на финансиста на ДПС Йордан Цонев, е железен знак, че има координация в отхвърлянето на Асен Василев за министър на финансите. Едновременно признават че са го канили, дори за вицепремиер, но сега изведнъж бил откраднал интелектуална собственост, демек неморален е. За вицепремиер е ОК, но за министър на финансите не. Това коментира на страницата си във Фейсбук анализаторът Илиян Василев. 

"Сега били проучили. Асен Василев няма ход да ги съди за клевета, защото това отнема време. Слаби играчи се тези от ИТН и като нищо ще си съсипят партията, само защото са обещали да дадат на ДПС каквото им се полага. Затова им трябва и те да посочат министър на финансите, одобрен от ДПС, защото там е НАП, там са Митници, там са бюджетни средства. Баницата и порциите, чрез които се възпроизвеждат статуквото. Мисля, че водят ИТН към ритуално самоубийство и то не защото някой им пречи да си направят правителство и нито ДБ нито ИБГНИ се натискат за министерски места", коментира Василев.

Според него има огромна разлика между това да не искаш места /проактивно търсене на власт/ и червени линии /това да не позволиш на ИТН да подмени за пореден път протестите и да обслужи с "коректни" министри ДПС.

"Добре е, че и БСП не се хвана на играта. Аз лично нямам нищо против да си продължаваме с този служебен кабинет. Ама нищо. Със слаби карти Слави играе. Разликата между предишните избори и сегашните е, че хората видяха зависимостта от ДПС. Избирателите ще ги накажат. И така ИТН ще танцуват само едно лято. Демократична България на следващите избори ще качи и то сериозно", твърди анализаторът.

По-рано през деня председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов атакува "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" от парламентарната трибуна. Според Йорданов, Христо Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори и карат Бойко Борисов да се радва.

След това атаката на Йорданов се пренасочи към финансовия министър в служебното правителство Асен Василев.

"През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни болите. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009-та инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата", заяви Тошко Йорданов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във