Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН: Всичко е в ръцете на президента Румен Радев

Станислав Балабанов

Всичко е в ръцете на президента Румен Радев. Парламентът вече насрочи президентските избори. Логично за нас е двата избора да са 2 в 1, за да се спестят пари на българските данъкоплатци, защото в противен случай от една страна ще разкарваме хората в три поредни седмици на избори, от друга страна тези избори ще бъдат двойно по-скъпи. Това вече е решение на президента.

Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов на брифинг парламента.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира, че няма да разпусне парламента веднага, защото трябва да се гласува актуализацията на бюджета, да се приемат и други закони, както и да се разгледа Планът за възстановяване. Той каза още, че според него изборите не трябва да са две в едно, но предвид цената ще мисли за балансирано решение.

"Видяхме и днешната позиция на президента. Нужно е малко повече време на парламента да се справи с актуализацията на бюджета, защото това е може би най-важното за този 46-и парламент. Логично е 2 в 1 да е на първи тур, защото българският избирател по демократичен начин ще има възможност да гласува, а оттам-нататък какво ще се случи - може президент да има още на първи тур. Зависи от избирателната активност. Ако не стигнат резултати, вече оттам-нататък президентската битка е между мажоритарни личности, която трябва да приключи на втори тур", допълни Балабанов.

Той обясни още, че много неща трябва да бъдат разгледани.

,,Знаем датата, на която БСП ще върне неизпълнения мандат, може още тогава президентът да реши коя да е датата за изборите и да няма време за други неща. Затова този парламент се е съсредоточил най-вече в актуализацията на бюджета'', подчерта депутатът.

Междувременно от партията на Слави Трифонов поискаха в специална декларация спешно да се реши проблемът с неизплащането на медиците на първа линия по 1000 лева всеки месец.

"Във връзка със ситуацията от коронавирус има неудовлетворение и напрежение от неполучаването на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа в тази среда", уточни Силви Кирилов от ИТН.

Той поясни, че от партията виждат две възможности защо не са изплатени тези средства. Едната е, че директорите на лечебните заведения не ги изплащат, като използват някои неуточнени тълкувания на методологията. Другата причина била корекция на текстовете на методологията, които дават възможност за разнопосочно тълкуване.

Представителите на "Има такъв народ" не заявиха дали и те искат оставката на служебния здравен министър. Силви Кирилов подчерта, че всеки може да иска оставки, но декларацията им е във връзка със създадената обстановка с неизплащането на възнагражденията. По думите му мерките забавят разпространението на вируса и са навременни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във