Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН твърдо стоят зад кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Ние твърдо стоим зад нашата кандидатура за управител на БНБ и това е достойното поведение, каза Ива Митева, народен представител от „Има такъв народ“ (ИТН) и заместник-председател на парламента пред БНР по повод предстоящата среща на лидерите от управляващата коалиция днес, на която се очаква да бъде обсъден изборът на управител на Българската народна банка (БНБ).

ИТН предложи свой кандидат за поста - депутата Любомир Каримански, председател на парламентарната бюджетна комисия.. "Продължаваме Промяната" издигна председателя на парламентарната си група - Андрей Гюров. Другите два коалиционни партньора отчетоха като грешка липсата на единна номинация от управляващата коалиция. И "Демократична България" и "БСП за България" призоваха за оттегляне и на двамата кандидати и започване на нова процедура по избор на управител на БНБ.

Чувам призиви да оттеглим кандидатурата си, включително и вчера от един от коалиционните партньори, но какъв знак ще дадем ние на българските избиратели, какъв знак ще дадем на всички български граждани, които повярваха в тази промяна и поискаха нов начин на работа, попита Митева.  

Ние не сме крили нашия кандидат нито ден. Аз съм присъствала многократно на разговори и не съм чула и една дума срещу нашия кандидат, посочи тя. Не смятам, че ако оттеглим кандидатурата си това ще бъде добър знак към всички български граждани, не смятам, че е нормално в единия от коалиционните партньори да бъде съсредоточена цялата фискална и парична система на България,  допълни Митева.

Тя апелира да не се принизява повече парламентаризмът и посочи, че кандидатурите са на масата и  парламентът за това е избран  - да реши. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във