Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН ще преговаря с три партии за съставяне на кабинет

Най-голямата парламентарно представена партия "Има такъв народ" започва преговори за сформиране на правителство. От ръководството на ИТН са изпратили покани за консултации за сформиране на кабинет до лидерите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. Засега покани не са изпратени до втората политическа сила - ГЕРБ и до ДПС.

Очаква се в четвъртък да има официална позиция на партията на Слави Трифонов.

При откриването на 46-ото Народно събрание зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че до две седмици може да има редовно правителство, след като бъдат проведени преговори с останалите парламентарни групи. Но ако не се разберат за подкрепа, вероятността да има нови предсрочни избори е голяма.

Преди старта на новия парламент от партията на Слави Трифонов обявиха, че сменят първоначалната си тактика - първо да обявят проектокабинет, а после да търсят подкрепа. Това се случи след като първоначално Трифонов обяви по партийната си телевизия състав на правителство с премиер икономиста Николай Василев, но този акт се сблъска с широко недоволство и критики. А кандидатурата на Василев бе оттеглена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във