Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН с първи кмет и заявка за съставяне на кабинет

Илко Стоянов

Кандидатът на "Има такъв народ" Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград. На балотажа в неделя (4 юли) Стоянов победи подкрепения от БСП Румен Томов.

За Илко Стоянов са гласували 55.80 процента или 10 406 избиратели, отишли до изборите урни. Досегашният кмет на общината Румен Томов е с 40.93 процента, а гласа си за него са дали 7632 избиратели. Малко над 600 избиратели са отбелязали "Не подкрепям никого".

Пред журналисти Илко Стоянов заяви, че ще бъде кмет на Благоевград и ще се откаже от надпреварата в парламентарните избори, където е водач на листата от партията, която го издигна и за кмет на Благоевград.

Избирателната активност на частичните местни избори бе 28%. Малко над 18 хиляди души дадоха своя вот от общо 65 хиляди души имащи право на глас. Избирателната активност е почти непроменена спрямо първия тур на изборите в община Благоевград.

Междувременно председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов даде заявка, че партията може да опита да състави правителство след изборите на 11 юли.

След изборите на 4 април, в рамките на 45-ия парламент ИТН бе втора политическа сила, но отказа да реализира втория мандат за съставяне на кабинет.

"Ако се стигне дотам, ИТН ще представи своите кандидати за министри и премиер, но все още е рано за това и сега се говори наизуст", каза сега пред bTV Йорданов.

Според него Слави Трифонов, който се отказа от място в листите за предстоящите парламентарни избори, не е човек, който иска персонално власт, а е човек, който иска резултати.

В Министерски съвет ще бъдат внимателно подбрани изпълнители на политики, каза още Тошко Йорданов и допълни, че самият той няма желание да влиза в правителството.

Евентуални партньори за съставяне на правителство на ИТН са т. нар. партии на протеста - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", с които "има препокриване на приоритети, това са нещата, които хората искат", заяви също Йорданов.

"Има много варианти (за съставяне на правителство), трябва да минат изборите, всичко в момента е говорене напред и наизуст", посочи още председателят на ИТН.

Според Йорданов все още е рано да се каже дали "Има такъв народ" ще подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във