Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

ИТН с 65 депутати налагат диктат, това е напълно нередно

"Има такъв народ" с великите 65 депутати от 240 тръгна да налага диктат на останалите политически сили и това е нещо напълно нередно. Това коментира пред БНТ Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме".

Този диктат се изразяваше в това те да бъдат подкрепени независимо от програмата, състава и всичко останало. Такава подкрепа няма как да бъде давана, категорична е Дончева.

Ясно е, че съставянето на правителство в един фрагментиран парламент задължително изисква разбирателство, съгласие и споразумение. Представата на сценаристите на "Шоуто на Слави", че тяхната дума е повече от думата на всеки друг човек, е смешна и претенциозна. Нещо повече - тяхната дума има все по-малко значение.

Ние няма как да сме предали някой - ние не сме в никакви отношения с тях, за да сме ги предали, заяви Дончева.

Те не знаеха, че от самото начало в групата има единно разбиране за нашите отношения. В политиката е прието никога да не се говори предварително, затова ние сме решили да обявим позицията си накрая.

Тепърва днес и утре ще се коментира кой на кого е в това правителство и темата "ние нямаме нищо общо с ДПС" тепърва ще се коментира. Няма нужда Тошко Йорданов да се изказва така силно, след като знае истината, категорична е Дончева.

На въпроса за третия мандат, тя е категорична, че трябва да бъде съставено правителство с подписано преди това споразумение.

Трябва да има споразумение за кабинет, който да изкара до следващата пролет. Нямаше никаква пречка това да стане с мандата на ИТН, освен тяхната самонадеяност и това, че с никого няма да се съобразяват, а всички им дължат подкрепа.

Според Дончева, избори октомври месец са неразумни - "не че няма да ги приемем, ако се налага".

Договорките за третия мандат трябва да станат по класическия начин - със споразумение. Който отговаря за Слави Трифонов, трябва да му осигури подписа за това споразумение, смята Дончева. Разумното е да се направи кабинет с участие на всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, с хоризонт до следващата пролет. Смятам, че няма да има проблем, който и да е от трите партии да бъде мандатоносител, каза още Татяна Дончева.

Тя коментира и скандалите около предложения за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, който е консул на Барбадос.

Да си почетен консул в България е не само престижно, важно и мазно - Цветелина Бориславова, Мишо Бирата, Георги Гергов и други известни хора са почетни консули. Всяка държава решава какъв обхват ще има за тях като привилегии и имунитети, но такива се полагат. Те имат имунитет по отношение на наказателно преследване, освободени са от данъчни правила, има специална закрила, обясни юристът от "Изправи се БГ! Ние идваме".

Facebook logo
Бъдете с нас и във