Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН при Радев: Отговорността за кабинета е на останалите 5 партии

При президента Румен Радев започна втори цикъл консултации с парламентарно представените партии в опит за съставяне на правителство. Първата среща във вторник е с парламентарната група на "Има такъв народ".

"Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи. Стана ясно вчера, че може да се решат част от нещата в зала. В крайна сметка ние опитахме да съставим правителство, бяхме предадени в средата на разговорите. Има пет партии в Народното събрание, има огромно мнозинство, което да състави кабинет. Отговорността е при тях", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Отговорността, която получихте за съставяне на първия мандат не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет", каза Радев в началото на срещата. Той отново призова за диалог, компромиси и консенсус, за да се състави редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности, изтъкна държавният глава. Той отново напомни, че парламентът има отговорности и трябва да свърши неотложна работа, като най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе с отговорност към Плана за възстановяване и устойчивост.

Във вторник президентът ще се срещне още с представителите на ГЕРБ-СДС и "БСП за България".

От ГЕРБ заявиха, че ще предложат кабинет начело с Даниел Митов, но ще върнат мандата. Социалистите обявиха, че ще предложат служебното правителство да остане начело на държавата. В негова подкрепа неочаквано ще застанат и от ИТН, стана ясно вчера след изявление на Слави Трифонов във Фейсбук.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във