Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН предлага 18 мерки за устойчиво развитие на енергетиката

„Има такъв народ“ предложи програма с 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на енергетиката и подпомагане на бизнеса и домакинствата. Целта е да се компенсира, макар и частично, въздействието на нарастващите цени на електроенергията и природния газ на потребителите и да се осигури устойчиво развитие на отрасъла.

Сред краткосрочните мерки е разработване на механизъм за субсидиране на българския бизнес, засегнат от високите цени, като това трябва да стане сега, подчерта Пламен Данаилов, който беше предложен за финансов министър в проектокабинета на ИТН.

Иван Хиновски, който беше председател на Комисията по енергетика в последния парламент, настоя да се работи спешно за реализиране на размяна чрез прихващане на количества руски газ, транзитирани за Гърция, с азерски газ - от договорената квота за България - до пускане в експлоатация на интерконектора България-Гърция.

ОТ ИТН предлагат и разглеждане на възможността КЕВР за намаляване цената на електроенергията чрез Доставчик последна инстанция (ДПИ), което засяга предимно малки и микро предприятия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във