Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН получи по едно място в две ключови комисии

Парламентът увеличи броя на членовете на две от постоянните комисии – по бюджет и финанси и по конституционни и правни въпроси. Близо два часа депутатите спориха. "Има такъв народ" и коалиционните им партньори си разменяха обвинения, пленарното заседание беше прекъсвано три пъти. Накрая управляващото мнозинство постигна съгласие и предложи местата две от ключовите комисии - бюджетната и правната, да бъдат увеличени с по едно. С взетото решение представителите в двете комисии ще са 24 вместо досегашните 23. Парламентарната група на ИТН ще получи с едно място повече и ще има по трима представители. За да се стигне до разглеждане на новото предложение, депутатите от ИТН гласуваха против собственото си предложение по призива на председателя на парламентарната им група Тошко Йорданов.

Първоначално депутатите от партията на Слави Трифонов внесоха два проекта на решение, с които се предвиждаше те да имат право на още едно място за сметка на "Демократична България". Внасянето на тези предложения е плод на усилия на ИТН да си възстанови това, с което е била ощетена, каза Ива Митева.

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски посочи, че разпределението в комисиите е на база 30-годишна практика и се гледат "всички комисии в комплект". А председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров уточни, че има таблици, по които се правят изчисленията за участие в комисиите.

"Парламентът обича да се забавлява по този начин - с интриги и някакви вътрешни атаки, но тази работа не изглежда добре. Не е мястото в парламентарна зала да се правят тия сметки", призова председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов. И призна, че при разпределението на комисиите се е нарушил парламентарният принцип опозицията да има председателско място. Иванов предложи създаването на работна група, която да преразгледа съставите на комисиите.

"Резултатът е този, когато върховният орган заседава в мол", Халил Летифов от ДПС. От "Възраждане" също настояха, че опозицията е била ощетена и не е получила нито едно председателско място. Цончо Ганев подчерта, че от първия ден на това Народно събрание управляващата коалиция "мачка и тъпче" опозицията.  

След съгласуване ИТН гласуваха против първоначалните си предложения за промени в състава на комисиите. Постигнахме съгласие по проблема, информираха те. 

След гласуването Тома Биков от ГЕРБ каза, че с часове парламентът е разисквал по една точка, за да гласуват вносителите в крайна сметка срещу собствените си предложения и да бъде прието ново. "Като дръпнем чертата, ще се окаже, че парламентът днес не е работил нищо", смята депутатът. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин поясни, че почивките ще бъдат отработени и призова за "стегната" работа.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи като "грубо погазване" на парламентарната практика днешното гласуване. Числеността на парламентарните групи е израз на волята на българските граждани, припомни тя, коментирайки факта, че ГЕРБ-СДС няма председателско място в комисии. 

На днешното заседание парламентът одобри и предложения на ИТН за смяна на членове на други две комисии. На мястото на Златомира Карагеоргиева в Комисията по земеделието беше избрана Христинка Иванова. Вместо Снежанка Троянска в Комисията по икономическа политика и инвестиции ще бъде Танер Тюркоглу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във