Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН получи мандата за кабинет, кандидат-премиер е Пламен Николов

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Депутатът Пламен Николов е предложен за премиер.

https://www.facebook.com/1650025348648216/videos/198864962198194

Според официалната му биография Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“, специализира в Австрия със стипендия „Ернст Мах“ в Университета на Клагенфурт. Визитката му в сайта на ИТН показва, че е преминал през МЕНИДЖЪРСКИ ТРЕНИНГ ИНСТИТУТ Сан Франциско, САЩ. Описан е като дългогодишен ръководител и мениджър с доказани бизнес постижения

Има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Оглавява оглавява офиса на американска компания за Европа, Азия и Африка като отговаря за цялостното бизнес представяне на компанията в 67 международни пазара с над 600 търговски В2В партньори. Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Спортни федерации и Олимпийски национални комитети. 

Избран е за депутат като водач на листата на "Има такъв народ" в Шумен. Беше депутат и в 45-ото Народно събрание.

За мен е изключителна чест и отговорност, заяви предложеният за премиер от "Има такъв народ", след като получи проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Николов допълни, че ще направи всичко възможно представянето на проектокабинета да бъде в установения от закона срок - 7 дни.

"Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на конституционно определения срок", каза президентът Румен Радев.

Това ще е втори проектокабинет, предложен от "Има такъв народ" след изборите на 11 юли. В деня след вота лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви проектокабинет начело с бившия вицепремиер от НДСВ Николай Василев. Четири дни по-късно този проектокабинет бе оттеглен.

Преди седмица "Има такъв народ" започна преди седмица разговори с останалите политически сили в парламента без ГЕРБ в търсене на мнозинство от 121 депутата. Търсената подкрепа е от "Демократична България", "Изправи се, ние идваме" и БСП. Засега преговорите са замразени, след като партиите втвърдиха тона в последните няколко дни. До момента нито една политическа сила не е обявила дали ще подкрепи правителството на "Има такъв народ". Всички очакват преди това да видят състава му.

Ако ИТН не успее да състави правителство, подкрепено от мнозинство в парламента, президентът ще връчи мандат на втората политическа сила - ГЕРБ. Заявката на лидера им Бойко Борисов е, че веднага ще върне мандата. Третият мандат отива в партия по избор на държавния глава. Ако и той не бъде реализиран, се пристъпва към предсрочни парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във