Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН няма да подписва споразумения, но са готови за преговори

От „Има такъв народ“ няма да подписват споразумения с парламентарните групи, от които очакват подкрепа, но са готови да продължат преговорите с тях. Това съобщиха в кулоарите на Народното събрание депутатът Станислав Балабанов и номинираният за премиер Пламен Николов.

Няма яснота кога ще представят готовия мандат пред държавния глава. Крайният срок за това изтича утре.

На проведените срещи с БСП повечето ни приоритети се припокриват. Всъщност декларацията, която прочетохме от трибуната на Народното събрание, се припокрива с всички политически партии, с които сме водили разговори. Това са теми, по които имаме 99,9% покритие, така че тези теми са едни от най-важните, които трябва да се случат, ако има правителство. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента народният представител от ПП "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

,,Към този момент не сме затворили вратата към никого, така че е нормално тези срещи да протичат по принцип. Ако имат желание, ние сме отворени да разговаряме както с "Демократична България", както с "Изправи се БГ! Ние идваме!", както и с БСП, ако имат някакви въпроси'', разясни той.

Декларацията, която бе прочетена, беше ясна – това са приоритетите на всички тези партии и всички тези партии имат желание да се върви по тези приоритети оттук-нататък, така че това е повече от достатъчно към момента. "Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис", подчерта депутатът от ИТН.

,,Чакаме всички да се лишат от емоциите и да постъпят прагматично, защото това е най-важното. Надяваме се наистина да има кабинет, защото е изключително важно. От тях зависи. Ние сме тук, когато някой има идеи за разговори, да заповяда. Ще се върви по реда, по който вървят всички. Ако не се срещне подкрепа от тези политически партии, вероятно вървим към нови избори. Надявам се да имаме яснота какво ще се случи още тези дни с първия мандат. До третия има достатъчно конституционно време'', коментира още Балабанов.

На въпрос защо от партията все пак отказват да подпишат споразумение по приоритетите Балабанов заяви, че това е решение на ИТН и допълни, че подписите и коалициите в последно време са се превърнали в мръсни думи.

"Най-много очакваме подкрепа от ДБ и ИБГНИ, надявам се да бъдат мъдри, защото е в интерес на обществото", каза още депутатът.

Кандидатът за министър-председател от "Има такъв народ" Пламен Николов беше крайно лаконичен.

,,Имаме нужда от необходимите преговори, за да довършим мандата и да го върнем, както трябва – изпълнен. Утре е последният конституционен срок. Трябва да постигнем абсолютно всички договорки'', посочи Николов пред журналистите в кулоарите.

На въпрос дали е възможно да се сформира кабинет без подписано споразумение по водещите политики той отвърна с краткото "Предстои да видим".

"Продължаваме разговорите си с партиите", добави Николов и тръгна, без да отговори кои ще са му вицепремиерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във