Банкеръ Daily

Слави Трифонов:

ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на БСП

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви в интервю за БНТ, че неговата партия няма да подкрепи правителство с мандата на БСП.

"Възпитанието изисква да отида на среща с БСП, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия чисто като различни политически формации. БСП е лява формация. Тя за нас е партия от статуквото“, посочи той.

"БСП не ни подкрепи, когато имахме възможност да съставим правителство. БСП и самата Корнелия Нинова заедно с нейния Висш партиен съвет излязоха и заявиха, че няма да ни подкрепят. А според мен, това с подкрепата е както в любовта - и ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред", каза още Трифонов.

Според него "другото странно е, че само БСП и ИТН не могат да формират правителство, защото няма да имат мнозинство в парламента. Трябва да ги подкрепи още някоя политическа формация. Хипотетично да предположим, че ги подкрепи ДПС - ще правим нова тройна коалиция ли? Това е просто абсурдно", подчерта той.

"Христо Иванов заяви, че няма да ги подкрепи, ГЕРБ заявиха, че няма да ги подкрепят. Така че съставяне на ново правителство с мандата на БСП е невъзможно. Така че се оказва, че отиваме на избори", обясни Трифонов.

Той също така заяви, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските (избори 2 в 1).

"От президента зависи как ще отидем на избори. Корнелия Нинова няма ограничение във времето, в което да представи министър-председателя си. Чак от тогава започва да тече времето - една седмица. И тогава ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1 или последователни. Логиката изисква да са 2 в 1, защото хората се изморяват да ходят на избори, а и струва много пари“, коментира лидерът на ИТН.

Според него "на следващия парламент, който ще се формира, всички, които ще бъдат в този парламент трябва да проявяват безусловно мъдрост, морал и смирение към суверена, за да реализира това което следва, а следват проблеми, които са видими. Те са свързани и с COVID-19, и с евентуални бежанци, и с тези пари от Фонда за възстановяване и развитие (Механизъм за възстановяване и устойчивост на ЕС), които трябва да влязат в държавата. Това са важни неща за всички, защото COVID не избира тая или оная партия, или пък бежанците не ги вълнуват тия неща", обясни още Трифонов.

"И затова следващият парламент трябва да прояви максимално тази мъдрост и морал, която е необходима, за да състави необходимото управление на държавата. Надявам се този път да се прояви мъдрост и морал и да се състави правителство на всяка цена", каза още Слави Трифонов.

„Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглежда, която и да било партия на фона на демокрацията и задълженията към българите. Аз отскоро съм политик. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и дейността вътре. Хората, които представляват България са различни, когато усетят миризмата на власт се променят. Българските политици все още не са адекватни на това, което представляват - желанията на суверена“, каза лидерът на ИТН.

Трифонов разясни, че не е вярно, че ИТН не е разговаряла с другите. „Аз съм последователен човек - правя това, което съм казал. Човек трябва да прави това, което казва и да си държи на думата. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквито и да било колаборации. Невъзможно е с ГЕРБ, Не бива и е невъзможно с ГЕРБ. С ДПС не бива и също е невъзможно. БСП би могла да е компромисна заради поведението ѝ напоследък, но също е спорно. Искахме подкрепата на партиите на протеста“, каза той.

"Нямахме мнозинство и с най-големите споразумения. Пак бяхме малцинство, пак не са 121, макар стотина да са по-добре от 65. Решихме, че е нормално да бъдем подкрепени, защто важно е да се свърши работа. Самият Христо Иванов заяви, че няма амбиции за министерски кресла и е важно най-голямата партия да свърши работа. Аз и екипът ми бяхме готови да свършим работа", категоричен беше Трифонов.

Той уточни, че лично е водил разговорите с Христо Иванов и Мая Маналова в собствения си офис. Там му е било заявено, че няма да подкрепят ИТН.

"Питах го Иванов: "Къде съзираш тази дълга ръка на ДПС?" Аз не съм се срещал с никого от ДПС. Ако е възможно да се довериш - няма никой, който да стои зад ИТН, освен неговите гласоподаватели и аз. Партията беше създадена заради референдума. Аз съм гарант. Стои Татяна Дончева по телевизията и говори. За мене няма нещо гнусно да не се е говорило. За дългата ръка на ДПС, за Маджо. Ако някой може да го докаже, тогава е съвсем различно", обясни Слави.

Христо Иванов му признал, че няма доказателства за дългата ръка на ДПС, но имал такова чувство.

"Всички са срещу всички" в този парламент, отбеляза Слави. "Суверенът е избрал хора, които не могат да се разберат. Затова следващият парламент трябва да прояви максимално тази мъдрост и морал, за да състави управление на държавата. Аз не хвърлям топката и не обвинявам. Този път се надявам, че новият парламент ще намери необходимото решение да се състави управление. Вярвам, че ще се прояви необходимата мъдрост и морал и ще има правителство на всяка цена", уточни Трифонов.

Слави призна, че е ваксиниран, въпреки че прекарал доста сериозен COVID-19. Той уточни, че ИТН не е подкрепяла антиваксърите, защото това било все едно да играеш със смъртта.

Според него това изобщо не трябвало да се коментира като нещо политическо, защото са решения, които касаят живота на хората. "Който спаси един човешки живот, спасява цялата вселена", пише на пръстена, който евреите подарили на Оскар Шиндлер", напомни Слави Трифонов.

Във връзка със съдебната реформа, за която настояваха протестиращите, Трифонов заяви: "Този главен прокурор, за да си отиде, са необходими действия на един работещ парламент".

Трифонов подчерта, че от ИТН не са се възползвали от партийна субсидия. "ИТН върнаха 1 млн. от субсидиите. Другите пари дарихме за семействата на загиналите огнеборци. Имаме 0 лв. и партията съществува, а ГЕРБ има 20 млн.лв", псочи той.

Трифонов се обяви за незабавно приемане на еврото.

Кирил Петков и Асен Василев се срещнали със Слави Трифонов и получили предложение да останат в бъдещия кабинет. 

"Водихме разговори и аз му казах на Кирил Петков, че трябва да бъде част от следващо правителство - хората го харесват. Той каза, че Асен Василев трябва да е финансов министър. Предложих му да е министър по европейските въпроси. Петков каза, че трябва продължи да се бори и му казах, че агенцията в ДАНС, която се бори с мръсните пари, ще е под негово подчинение. Петков обаче започна да има много ултимативно поведение - започва да казва или - или. Те са част от изчегъртването на ГЕРБ. Аз не съм привърженик на ултимативно поведение към мен самия и не се разбрахме. След това започнаха да правят изявления и всичко в публичното пространство се обърна", призна Слави Трифонов.

Не било вярно, че на другия ден започнала критиката срещу министрите от служебния кабинет, след като те му отказали. 

Той призна, че подкрепя президента Румен Радев за втори мандат, но не го издига. Трифонов разказа, че се е запознал с него покрай Джеймс Пардьо, когато е летял с изтребител.

На въпрос дали мрази българските партии и иска ли да ги унищожи, Трифонов каза: "Не. Просто българските политици още не изпълват със съдържание понятието, твърде много интриги има. Не мисля, че има значение какво ще обещаеш, а какво ще свършиш. Българските политици не трябва да изглеждат така. Те трябва да излизат като онзи английски депутат, който беше излязъл на магистралата и чакаше неговите избиратели да се спрат и да кажат какво искат. Политиците трябва да правят добро за своите избиратели, за своите съграждани, защото това е смисълът на работата им", обясни Трифонов.

Запитан как му изглежда отговорността, когато прави нещо, лидерът на ИТН заяви: „Аз много добре осъзнавам отговорността си и правя всичко възможно, за да свърша работа. Водещата ми цел не е деструктивизъм - напротив. В момента, в който разбера или видя, че греша, веднага ще се поправя“, увери той.

"Беше ми много трудно да взема решение дали да се занимавам с политика. Но от друга страна не се страхувам от отговорност. Казах си, че ако не направя нещо по въпроса с референдума, ще бъда като тях. За да си лягам спокойно вечер, трябва да продължа по този начин", каза още Трифонов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във